Newsflash
Cultură

Cancerul și bucuria de a trăi

de Dr. Cornelia Maria GLODEANU - mar. 23 2018
Cancerul și bucuria de a trăi
    La Palatul Culturii din Iași, de Ziua internațională a fericirii (20 martie), a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografie și lansarea cărții Mihaelei Palade Gheran, „Există viață după cancer”, cu și despre bolnavii de cancer. Printre invitați s-au aflat medici, asistenți medicali, pacienți, precum și persoane ale căror povești de viață se regăsesc în carte. Cei care au luat cuvântul au vorbit despre experiența pe care au avut-o în lupta cu boala lor oncologică. Atmosfera creată a sensibilizat foarte mult auditoriul, care i-a încurajat pe vorbitori prin aplauze îndelungi.

    Prof. dr. Mihail-Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului Regional de Oncologie Iași, i-a felicitat pe cei care au avut curajul să își povestească experiența în fața tuturor. El a subliniat că, în prezent, o mare parte din bolnavii de cancer se vindecă: „Se poate trăi și după această boală”. Mai greu este ca pacientul să accepte că are această boală, pentru că, ulterior, de la caz la caz, se pot găsi soluții pentru a o trata și chiar vindeca.

    Perioada prin care trec pacienții care au primit acest diagnostic este una foarte dificilă, a spus autoarea cărții, psiholog clinician Mihaela Palade Gheran, președinta Asociației „Bucuria de a fi”. Ea spune că a creat acest grup de suport, „Bucuria de a trăi”, în ideea ca pacienții care au depășit obstacolul numit cancer, alături de specialiști psihologi, oncologi, chirurgi, radiologi, să se poată întâlni, pentru a împărtăși din experiența și cunoștințele lor celor care abia interacționează cu această patologie, să-i încurajeze, să le ofere informațiile de care au nevoie, să le fie un sprijin moral și spiritual. Aprecieri față de acest demers a adus și Liliana Pintilie, președinta Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Iași. Ea a încurajat ideea formării de astfel de grupuri de sprijin, dar și necesitatea de a promova o alimentație echilibrată și un psihic sănătos.

    Muzeograful Victor Munteanu, șef de secție la Muzeul Etnografic al Moldovei, a scos în evidență expoziția de fotografii amintită, realizată de Dragoș Iliescu, fotografii ale pacienților cu cancer în timp ce făceau diverse activități. Le-a surprins, astfel, energia, bucuria de a trăi. În dreptul fiecărei imagini este inscripționat și un gând sub formă de citat al celui fotografiat: „E mare lucru să arăt că din bolnav m-am făcut sănătos!” (Jan Ciubotaru); „Unei persoane recent diagnosticate de cancer i-aș recomanda să creadă în puterea sa, în iubirea celor din jur, în experiența medicilor și să nu abandoneze niciodată ideea că va învinge” (Iuliana Tomoioagă); „Acceptarea diagnosticului nu înseamnă resemnare, ci canalizarea tuturor energiilor spre vindecare!” (Ligia Cosoi); „Vizualizează-ți viața ca și cum ai depășit pasul ăsta. Eu, tot timpul, mă vedeam într-un lan de flori multicolore”; „Totul se rezolvă! Cu încredere în Dumnezeu și în tine se rezolvă!” (Daniela Amihălăchioaei); „La început voiam să abandonez totul, apoi a fost o provocare, am zis că trebuie să mă lupt până în ultima clipă” (Nicu Cozma). Moderatoarea evenimentului a menționat că această expoziție va ajunge la mai multe centre de oncologie din țară, urmând ca, la final, să fie donată Institutului Regional de Oncologie din Iași, iar în toamnă va face obiectul unui film documentar cu această temă.

    Una dintre cele mai captivante părți ale evenimentului a fost cea în care au luat cuvântul pacienții. Ei și-au spus poveștile în fața publicului, pentru ca cei prezenți să învețe ceva din experiența lor și să o transmită mai departe. Am observat că toți au avut în comun un motiv de a trăi, un scop care îi ținea în viață. O mamă a luptat din răsputeri cu boala, pentru a nu-și lăsa copilul singur, altcineva a luptat pentru că iubea viața, își iubea familia și avea o „poftă nestăpânită de a trăi”. În esență, gândul la familie le-a dat mereu putere. Unii chiar s-au simțit vinovați că îi făceau pe cei dragi să sufere. Punctul culminant este momentul în care accepți acest diagnostic, iar ei au făcut tot ce a depins de ei pentru a-l depăși, „lăsând restul în grija Domnului”, după cum a menționat unul dintre vorbitori.

    Toți și-au schimbat stilul de viață: au mâncat mai sănătos, au făcut mai multă mișcare, au citit mai mult și s-au rugat zi de zi. Au accentuat ideea că au avut încredere deplină în medicii curanți și îi îndeamnă pe cei care se află în situația lor să facă același lucru. Au acceptat chimioterapia fără strop de îndoială, fiind convinși că se vor vindeca. Una dintre paciente spunea că până în momentul diagnosticului nu s-a bucurat de viață așa cum ar fi trebuit: „Când suntem sănătoși, viața nu pare atât de minunată”. La unison, pacienții prezenți au afirmat că au planuri mari de viitor: fie să viziteze Japonia, fie să aibă grijă de nepoți sau să se implice în diverse proiecte. Au punctat că este foarte important ca pacientul cu cancer să aibă un motiv de a trăi, un scop mare pe care să îl atingă.

    Evenimentul s-a încheiat cu împărtășirea câtorva gânduri și mulțumiri ale autoarei, pe care aceasta a încercat să le transmită tuturor, fie ei pacienți cu cancer sau nu. I-a îndemnat să evite consultarea internetului pentru a găsi răspunsuri la problemele lor de sănătate, deoarece nu toate informațiile găsite acolo le sunt folositoare. Unele pot conduce chiar la amânarea tratamentului, de cele mai multe ori vital.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe