Newsflash
Cultură

Calm și aventură în vacanță

de Dr. Raluca BULEA - sept. 5 2016
Calm și aventură în vacanță
Deși orașul pare gol în luna august, căci e vreme de vacanțe și de colindat prin lume, încă sunt destui bucureșteni rămași la vatră, care înfruntă arșița cu destoinicie. Și chiar dacă sezonul cultural se va relansa în forță odată cu venirea toamnei, există și acum oaze de încântare care să ne ajute să mergem, în imaginar, în locuri frumoase, incitante, răcoroase.
Departe, pe marginea unui continent din emisfera sudică, se află o țară lungă și subțire, plină de contraste, cutremurată la propriu și la figurat de natură și istorie, care poate reprezenta visul oricărui călător, de la cel mai liniștit până la cel pentru care senzațiile tari și adrenalina sunt ingredientele de nelipsit ale unui voiaj reușit. Acolo, în Chile, chiar în mijlocul aventurii, suntem așteptați în mod simbolic până la sfârșitul lunii august de Institutul Cervantes, gazdă a expoziției de fotografie „Chile, o țară a extremelor. Turism de aventură“, organizată împreună cu Ambasada Chile și Extreme Travel. Radu Vatcu, autorul fotografiilor și ghid de ani buni prin Chile, ne propune o altă viziune asupra modului de a ne petrece un concediu de neuitat: cu puțină pregătire prealabilă și ceva antrenament avem ocazia de a simți aerul rarefiat al înălțimilor, de a vedea vulcani și ghețari, lacuri glaciare, cascade spectaculoase și coastele șerpuitoare ale oceanului, de a merge pe poteci de munte în țara care a fost recunoscută în 2015 de World Travel Awards drept cea mai bună destinație din America Latină pentru turismul de aventură.
Expoziția „Acoperișuri“
 
Mult mai aproape de noi atât geografic, cât și spiritual, Italia este locul în care ne dorim mereu să ajungem, chiar și aceia dintre noi care au vizitat-o în nenumărate rânduri găsind mereu motive de a ne întoarce sau de a afla ceva nou. O perspectivă deosebită a fost și cea propusă de Rodica Marinescu, la Muzeul Național al Țăranului Român. De ani buni ne încântă cu ale sale dialoguri fotografice româno-italiene, iar de această dată subiectul expoziției, ce s-a bucurat de sprijinul Institutului Italian de Cultură, a fost reprezentat de acoperișuri, elemente fundamentale în alcătuirea oricărei construcții, cele care o încununează și îi conferă stabilitate, îi desăvârșesc personalitatea și o fac, în mod definitiv, să fie într-adevăr adăpost în calea oricăror vitregii. Detalii de construcție, de arhitectură, de ornament, atent surprinse de autoare, sunt evidențiate și puse cu adevărat în valoare prin viziunea curatorială aparte cu care ne-a obișnuit de la expozițiile anterioare. Ne aflăm astfel nu doar în fața unei succesiuni de imagini, ci a unei dispuneri spațiale în cadrul sălii menită să fie ea însăși prilej de încântare, de contemplare și exercițiu de admirație și de reflecție. Trecând ușor cu privirea de la București la Roma, de la Veneția la Brașov, de la Râșnov la San Gimignano, călătorim cu ochii minții pe acele meleaguri și ne închipuim completarea, continuarea a ceea ce este cuprins în fotografii sau în cele câteva desene și schițe pe care prietenii săi, arhitecți și artiști plastici, le-au plăsmuit special pentru această ocazie. Și pentru că Roma este marea iubire a Rodicăi Marinescu, în cadrul expoziției „Acoperișuri“ a fost lansat, la 10 august, albumul fotografic bilingv „Roma inedită“, care ne dezvăluie câteva din locurile foarte cunoscute, sau dimpotrivă retrase și ascunse, însă deopotrivă de dragi, surprinse în instantanee fotografice din care răzbat afecțiunea și personalitatea celei care le-a făcut. Un nou prilej pentru planuri de călătorie, pentru plăcute aduceri aminte, de răsfoit în clipe de răgaz.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe