Newsflash
Cultură

Calitatea fatică a unui jurnal

de Dr. Al. TRIFAN - iun. 7 2012
Calitatea fatică a unui jurnal

     În prezent, în jurnalism, atragerea şi menţinerea atenţiei cititorului este esenţială. Pentru revistele medicale, acest lucru se poate realiza nu numai prin imaginaţie şi impactul vizual al tehnoredactării, dar şi prin inventi­vitatea şi penetranţa titlurilor, care, asemenea metaforelor, trebuie să realizeze trezirea atenţiei prin efectul de surpriză. BRITISH MEDICAL JOURNAL – ediţia în limba română îndeplineşte aceste cali­tăţi, la care se adaugă bunul-simţ insular.

     Numărul din martie cuprinde patru editoriale, cuplate fiecare „în oglindă“ cu patru cercetări omonime. Prima temă se referă la: telefoanele mobile şi tumorile cerebrale; studiul de cohortă danez conex răspunde că nu s-a găsit un risc mai mare de tumori ale sistemului nervos central la persoanele cu abonament la telefonia mobilă. Cea de-a doua tratează: prognos­ticul şi stadializarea ficatului gras non-alcoolic; cercetarea – efectuată în SUA – relevă că ficatul gras non-alcoolic a fost asociat cu o creştere a riscului de deces. O problemă mult-discutată în presă: fibrele şi prevenţia bolilor cronice; cercetarea arată că fibrele cerealiere şi cerealele integrale ar reduce riscul de cancer colorectal. La întrebarea: reduc statinele riscul pentru infecţii? răspunsul dat de cercetare este negativ.
     Sintezele clinice redau mai întâi faţa unui copil plângăcios, ca ilustraţie pentru articolul: „Conduita practică în cazul copi­ilor care plâng excesiv în primele luni de viaţă“ şi apoi „Managementul trombozei venoa­se profunde şi prevenirea sindro­mului posttrombotic“.
     Secţiunea de practică medicală exce­lează prin originalitatea titlurilor marginale: „Experienţa unui pacient“, „Consultaţia de 10 minute“ şi „Uşor de omis (?)“, trezind atenţia pentru amiloidoză, dispepsie şi herniile femurale.
     Un alt merit al editorilor: textele din ultimele pagini sunt tot atât de interesante precum cele ce deschid numărul.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe