Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Caligrafia sticlei, la Muzeul Național al Literaturii Române

Viața Medicală
Dr. Raluca BULEA marţi, 29 septembrie 2020, ora 14:54

Muzeul Național al Literaturii Române a reușit în ultima perioadă să integreze în bogata sa agendă de manifestări și organizarea unor expoziții care depășesc cadrul strict al domeniului literar.

Spațiile sediului central din Calea Griviței 64-66 sunt permanent deschise pentru arta contemporană, și până la 30 septembrie a.c. găzduiesc o expoziție excepțională, realizată de un artist faimos atât în țară cât și peste hotare.

 expozitie Ioan Nemtoi MNLR sept 2020 (1)

Alegând sticla ca mijloc de exprimare artistică, prin care transpune în materie gânduri și sentimente, Ioan Nemțoi a venit la întâlnirea cu publicul bucureștean cu o serie de lucrări reunite, deloc întâmplător, sub genericul „Semne”.

Semne suflate și modelate în sticlă

În locul care este cămin literaturii și limbii române, unde sunetul se transformă în cuvânt de rămâne înscris pentru posteritate, artistul aduce un omagiu, în felul său măiestrit, prin semnele sale suflate și modelate în sticlă, artiștilor caligrafi care din vechime au transformat manuscrisele din simple mijloace de comunicare în adevărate opere de artă.

Viziunea curatorială a Dalinei Bădescu a organizat gruparea lucrărilor în sălile muzeului, dar le-a și potențat intensitatea și aerul de mister, de limbaj accesibil doar celor inițiați, printr-un mod de iluminare în care jocul de umbre devine complementar creației artistice.

Parcurgând expoziția ne frapează concomitent două impresii. Prima este cea a întâlnirii cu o grafie exotică, având rezonanțe de scriere greacă, georgiană, armeană, poate chiar arabă ori aramaică. Cea de-a doua este bucuria descoperirii, sau a reîntâlnirii cu roșul intens care este practic semnătura artistică a lui Ioan Nemțoi, culoare deja la fel de celebră la nivel internațional precum albastrul de Voroneț.

Spiritul creator

În final, știm că ne aflăm în fața rezultatului care îmbină, în proporții numai de autor știute, spiritul creator, inspirația artistică, viziunea spațială a lucrării finale, care însă nu s-ar putea materializa în ceea ce ajungem noi să admirăm fără acele însușiri desprinse din arsenalul meșterilor artizani: tehnică de lucru, manualitate desăvârșită, forță și măiestrie.

Chiar și așa, nici o lucrare nu este desăvârșită până nu trece proba de două zile în cuptorul de călire, la a cărui deschidere, după cum mărturisea însuși artistul, poți găsi o capodoperă sau doar un pumn de nisip.

Întrebat de ce a ales roșul ca unică tușă cromatică a acestei expoziții, Ioan Nemțoi declara la vernisaj că, dincolo de a fi o culoare pentru care este recunoscut, roșul este preferat de mulți oameni, este o culoare vie, vibrantă, și a explicat că nuanța intensă pe care o vedem a fost obținută prin suprapunerea succesivă a straturilor colorate și a celor din sticlă transparentă.

Apropiindu-ne de „semne”, putem într-adevăr observa interesanta alternanță de opac și transparent, ce ne aduce aminte de stratificarea trunchiurilor de copac, precum și meșteșugita întrepătrundere modelată de artist.

Etichete: muzeul national al literaturii romane expozitie vernisaj lucrare de arta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC