Newsflash
Cultură

Busolă în oceanul psihicului uman

de Dr. Sorin RIGA, Dr. Dan RIGA - mar. 7 2012
Busolă în oceanul psihicului uman
Elaborat de autori deja consacraţi în specialitate de peste 25 de ani – prof. dr. Florin Tudose, conf. dr. Cătălina Tudose, dr. Letiţia DobraniciTRATATUL DE PSIHOPATOLOGIE ŞI PSIHIATRIE PENTRU PSIHOLOGI este atât un unicat, cât şi un model de referinţă pentru învăţământul universitar din România şi practica „psi“ – psihologi, psihoterapeuţi, psihiatri, împreună cu domeniile complementare. Volumul de aproape 700 de pagini este structurat în 11 capitole, cuprinzând 753 de subcapitole, ierarhizate într-o riguroasă clasificare zecimală, şi este fundamentat prin 417 referinţe bibliografice. A fost „construit“ prin talentul şi experienţa multidimensională a autorilor – în plan clinic şi didactic, medical şi psihologic, organizaţional şi de cercetare. Rezultatul – de o excepţională valoare – este dat de constituirea unui adevărat instrument teoretico-practic, manual înalt operaţional, „o busolă“ de orientare, direcţionare şi comunicare în „oceanul“ psihicului şi comportamentului uman, pe „mările“ în prefacere ale medicinii/psihiatriei, filosofiei/psihologiei, sănătăţii/bolii, psihopatologiei/psihoterapiei şi antropologiei/sociologiei.
Cartea realizează performanţa rară de a înmănunchea, într-o sistematică perfectă şi coerenţă remarcabilă de echilibru, înţelegere şi învăţare, idei şi concepte, răspunsuri şi argumentări, demonstraţii şi clasificări. De aceea, tratatul reprezintă o demonstraţie de logică progresivă, de esenţă şi claritate, de elocvenţă şi conciziune, în comunicarea şi cunoaşterea universului uman. Din titlu – cartea devine utilă, din cuprins – necesară, iar din aprofundarea conţinutului – obligatorie, pentru standardul universitar al tratatelor de marcă, pentru procesul de învăţământ, pentru educaţia psihologică/medicală continuă. Este un „arc peste timp“ în sinteza temporală: de la trecut – naşterea, iar apoi evoluţia şi progresele psihiatriei – psihopatologiei – psihologiei – psihoterapiilor, la cele mai actuale achiziţii ale prezentului, prelungite în perspectivele de viitor. În performanţă spaţio-temporală, tratatul dezvoltă şi un areal de spaţiu integrativ: de la neuroştiinţe la dimensiunea bio-psiho-socială a fiinţei umane, de la medicină şi antropologie, la filosofie şi cultură.
Calităţile etalate de această „enciclopedie“ modernă a funcţionării creier – psihic – comportament, în registru de psihonormalitate/psihopatologie, determină importanţa şi aria largă de utilitate/utilizare multidisciplinară a tratatului: de la medicina de familie, generală, internă, la neurologie, gerontologie, geriatrie la psihiatrie, psihosomatică, psihologie, medicina stresului şi la ştiinţele comportamentului, comunicării, educaţiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe