Newsflash
Cultură

Budapesta, o altfel de istorie

de Dr. Raluca BULEA - nov. 6 2014
Budapesta, o altfel de istorie
Am avut ocazia, nu demult, să păşesc în istoria Budapestei, prin intermediul unei expoziţii – „Poduri-Epoci-Budapesta“ – găzduită de Institutul Balassi din Bucureşti. Organizarea şi materialul documentar aparţin Muzeului de Istorie a Budapestei, care a ales să ne poarte astfel prin viaţa oraşului din ultimele două secole, prin ceea ce a fost aventura construirii, tristeţea distrugerii şi hotărârea reconstruirii podurilor care au făcut, în definitiv, ca Buda şi Pesta să devină o singură entitate, oraşul de astăzi.
Legate la început doar printr-un pod de pontoane, cele două maluri au trebuit să aştepte prima jumătate a secolului al XIX-lea, mai exact anul 1849, pentru a fi unite trainic de Podul cu Lanţuri, cel mai cunoscut dintre toate. Unificarea formală a Budei cu Óbuda şi Pesta în 1873 a dus la creşterea nevoii de comunicare între ele, şi aşa au început să apară şi alte poduri: Margareta, Elisabeta, Árpad, pentru a aminti doar câteva dintre ele.
Toată această istorie dinamică şi fascinantă este susţinută prin imagini din respectivele epoci. Gravuri, picturi, obiecte decorative şi fotografii vechi sunt reproduse pentru a ilustra aspectul oraşului de-a lungul trecerii timpului şi felul în care transformările suferite l-au făcut să devină din ce în ce mai modern. Ca dovadă a acestei modernităţi, podul Elisabeta, la momentul inaugurării sale din 1903, era o Podul cu lanţuri după bombardament. Pictură, 1945realizare deosebită din punct de vedere tehnic, fiind construit cu un singur arc, fără piloni de susţinere în mijlocul fluviului.
Impresionează în mod deosebit ilustraţiile din perioada celui de-al Doilea Război Mondial când, ca urmare a bombardamentelor, au fost distruse şi podurile peste Dunăre, odată cu părţi importante din oraş. Acest pas înapoi, însă, nu a fost de natură să oprească mersul lucrurilor. Podurile vechi au fost reconstruite, chiar s-au mai făcut altele; cel mai nou, podul Megyeri, a fost inaugurat în anul 2008. Pentru a completa istoria vizuală, fiecare perioadă este însoţită de repere cronologice şi de explicaţii ample legate de contextul social şi politic al epocii respective, oferindu-ne în acest mod posibilitatea de a înţelege mai bine felul în care podurile au luat naştere şi au influenţat viaţa Budapestei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe