Newsflash
Cultură

Bucuria împărtăşită a sărbătorii

de Dr. Raluca BULEA - apr. 13 2012
Bucuria împărtăşită a sărbătorii
            Între toate marile momente ale unui an creştin, sărbătoarea Paştelui – adică a Învierii Mântuitorului Hristos – este de departe cea mai însemnată, cea care defineşte esenţa credinţei noastre. Însă dincolo de modul în care fiecare percepe şi se umple de minunea acestei zile, ea se constituie şi într-un prilej de bucurie colectivă, de sărbătorire în grup – fie el restrâns, în familie, sau extins, al unei întregi comunităţi – de împărtăşire a unor sentimente şi de transmitere a tradiţiilor.
            În spiritul acestei idei a comunităţii, a comuniunii şi a continuităţii unor obiceiuri, Centrul Cultural al Ungariei la Bucureşti a organizat o serie de manifestări speciale, într-o frumoasă sâmbătă de început de primăvară, cu un soare prietenos, în oraşul ce era pe cale să se acopere cu totul de flori, manifestări reunite sub genericul În ajun de Paşti. În felul acesta, de la copii până la bunici, bucureştenii de toate vârstele au putut să găsească un motiv pentru a păşi pragul casei culturii maghiare, instituţie care, din 2011, a trecut din subordinea ministerului maghiar de externe sub egida Institutului Bálassi. Această organizaţie are ca scop susţinerea şi promovarea limbii şi a culturii maghiare în lume şi poartă numele unei personalităţi din perioada Renaşterii, Bálint Balassi (1554–1594), poet şi cunoscător al mai multor limbi străine, în acord cu spiritul epocii sale, considerat a fi primul exponent al poeziei şi literaturii scrise în limba maghiară.
            Revenind la sărbătoarea de la Bucureşti, ea se simţea peste tot, în toate spaţiile pe care gazdele le deschiseseră pentru public, mai multe decât la momente similare din trecut, în fiecare loc domnind forfota şi agitaţia deloc obositoare, plăcute datorită stării de bine care se vedea pe chipurilor tuturor celor prezenţi. După-amiaza a început cu deja tradiţionalul atelier de încondeiat ouă, deschis în special copiilor, dar care îi acceptă cu mare drag şi pe cei care poartă de acum copilăria numai în suflete. Urmărind cu atenţie indicaţiile specialiştilor, participanţii reproduceau unul din modelele împrăştiate peste tot sau chiar îndrăzneau să creeze desene proprii, care prindeau viaţă pe oul deja fiert în urma aplicării de ceară fierbinte cu ajutorul unui instrument special. Venea apoi etapa vopsirii propriu-zise, când scufundarea în culoarea caldă ducea la topirea cerii, ceea ce făcea ca modelul creat anterior să se dezvăluie în alb sau roz pe fondul predominant roşu.
            Cei care nu s-au implicat activ la acest atelier, preferând poziţia de observatori, au avut şi posibilitatea parcurgerii expoziţiilor deschise în această perioadă. Prima dintre ele, vernisată la 15 martie a.c., cu ocazia zilei Ungariei, este dedicată artistului plastic Victor Vasarely, născut Vásárhelyi Gyözö (1906–1997), care a trăit şi a creat la Paris. Aparţinând curentului Op-art, opera lui Vasarely este un punct de referinţă al genului, foarte apreciată de iubitorii de artă abstractă din întreaga lume. Este un eveniment deosebit să ne putem bucura, la noi acasă, de 75 dintre lucrările artistului, după cum sublinia la vernisaj dl Mihai Oroveanu, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană. Cea de-a doua expoziţie, cu un cu totul alt caracter, era în ton cu evenimentul pe care ne pregătim să îl întâmpinăm. Muzeul Etnografic Haszmann Pal din localitatea Cernat, judeţul Covasna, filială a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, a adus la Bucureşti o parte din exponatele sale, în special colecţia de ouă încondeiate, dar şi alte obiecte tipice zonei, mai ales acelea pe care femeile le folosesc în timpul tuturor activităţilor desfăşurate pentru pregătirea şi primirea cuvenită a marelui praznic al Învierii Domnului, pentru că întotdeauna femeile sunt acelea care asigură continuitatea şi transmiterea tradiţiilor şi obiceiurilor, într-un cuvânt a spiritului sărbătorii.
            Şi pentru că orice reuniune festivă care se respectă nu poate să existe fără masă şi dans, ele nu au lipsit nici de această dată. Gazdele ne-au oferit gustări de post, cu mai multe feluri de zacuscă şi gem făcute în casă, şi apoi ne-au poftit la joc. Tonul a fost dat de tinerii din formaţia Bercsényi, care, deşi departe de locul de baştină, au înţeles să îşi păstreze identitatea şi tradiţiile în vreme ce îşi fac studiile la Bucureşti. După ce au oferit o demonstraţie iniţială a ritmurilor şi paşilor utilizaţi cel mai des, pe melodii saltăreţe sau mai lente, toţi cei prezenţi au fost invitaţi să intre în horă, pentru ca bucuria deosebită a dansului să devină a tuturor, chiar şi a celor care nu aveau origini ungureşti. Astfel s-a încheiat, în amurg, o după-amiază care a avut menirea să ne aducă în dispoziţia potrivită pentru a primi în casă şi în suflet minunea cea mare care stă să se săvârşească şi de această dată pentru noi.
            Fie ca Învierea lui Hristos să aducă pentru fiecare dintre noi bucurie şi lumină!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe