Newsflash
Cultură

Bucureștiul de fiecare zi

de Dr. Raluca BULEA - oct. 16 2015
Bucureștiul de fiecare zi
     Odată cu revenirea sa la viață, Hanul Gabroveni, cândva loc de adăstare sau înnoptare pentru drumeți și negustori veniți din locuri îndepărtate, a devenit una dintre prezențele cele mai active de pe harta culturală a capitalei, mai ales datorită implicării sale în proiectul București 2021, susținând candidatura orașului la obținerea titlului de Capitală europeană a culturii peste șase ani. Institutul Polonez, care a fost prezent la han încă de la redeschiderea din iulie 2014, s-a întors sub bătrânele arcade restaurate cu o nouă expoziție dedicată Bucureștiului, eveniment care se înscrie în mod firesc în seria manifestărilor culturale ce dovedesc interesul pe care polonezii îl au pentru realitățile de zi cu zi ale vieții noastre. Entuziasmul tineresc al fotografei Maja Demska, absolventă de graphic design și masterandă în comunicare vizuală la Universitatea de Arte din Poznań, precum și dorința acesteia de a explora orașul, dincolo de clișeele turistice, s-au concretizat într-o colecție de imagini urbane, cu un unic punct de interes, devenit banal pentru noi, însă căruia i se atribuie însușiri neașteptate. Maja a studiat timp de un semestru la Universitatea Națională de Arte din București, având astfel oportunitatea să exploreze orașul și să-i descopere personalitatea ascunsă.
     Expoziția intitulată sugestiv „Nu parcați!“ ne introduce într-un București suprapopulat de autoturisme și văduvit de locuri de parcare, în care orice localnic cu inițiativă își poate rezerva o mică parcelă pentru mașina proprie instalând o capră, variantă derivată din obiectele folosite de tăietorii de lemne. Deși trecem zilnic pe lângă ele, au ajuns aproape invizibile, dar pentru un ochi de artist venit de pe alte meleaguri mai au și altceva de spus, fapt constatat în fotografiile Majei Demska. Sala Arcelor de la Gabroveni ne întâmpină cu o serie de suporturi, dispuse parcă la întâmplare, care susțin sub forma unorExpoziția „Microtopiile Bucureștiului. O incursiune vizuală a  cinci fotografi nordici în peisajul orașului“ capre în miniatură câteva exemplare ale albumului de fotografii. Astfel descoperim cele mai neobișnuite obiecte, reciclate și salvate de la distrugere doar pentru a ține ocupat un loc de parcare: scaune fără șezut ori spătar, navete sau alte recipiente din plastic, cauciucuri pline cu apă sau nisip, tot soiul de improvizații, unele simple, altele mai sofisticate, până la capre autentice, din lemn sau metal, de-a dreptul îngrijite și vopsite cu tot dichisul. Pentru artistă, toate acestea reprezintă expresia unui anumit tip de creativitate și o parte din esența orașului și a locuitorilor săi.
     Păstrând intenția de redescoperire a capitalei prin ochii și obiectivele fotografice ale unor artiști străini, am vizitat și expoziția „Microtopiile Bucureștiului. O incursiune vizuală a  cinci fotografi nordici în peisajul orașului“. Oddleiv Apneseth (Norvegia), Chris Maluszynski (Suedia), Milja Laurila (Finlanda), Ingvar Högni Ragnarsson (Islanda) și Maja Nydal Eriksen (Danemarca) au fost invitați de ArCuB la București pentru a descoperi și a reinterpreta peisajul urban prin prisma propriei sensibilități și educații. Artiștii au avut ocazia, timp de o lună, să descopere diferite locuri și aspecte ale orașului, pașii lor purtând vizitatorii prin cartierele rezidențiale din nordul capitalei, prin zonele înverzite ale Deltei Văcărești sau a lacului Morii, până în cartierul Drumul Taberei sau în plin centru. Prin intermediul artei fotografice, artiștii au urmărit obișnuitul, viața de zi cu zi, poate și ceva din dorințele și visele locuitorilor. Nu observăm o căutare a spectaculosului pe care îl cunoaștem prea bine și poate că tocmai această viziune ne dovedește că proiectul este pentru noi, bucureștenii, pentru a ne descoperi și a ne cunoaște mai bine între noi și mai puțin pentru oaspeții din afară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe