Newsflash
Cultură

Bucureşti 552

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 5 2011
Bucureşti 552
  21 septembrie 1459 – prima atestare documentară a aşezării devenite Capitala ţării, într-un act emis de domnitorul Vlad Ţepeş. 16–18 septembrie 2011, vreme de vară târzie cu frunziş verde, cer senin şi soare încă puternic, atmosferă de sărbătoare – Zilele Bucureştiului. Cu mulţime de evenimente şi manifestări, obligându-te la alegeri, cu numeroşi participanţi şi spectatori.
  Pentru ce am optat? O vizită la Muzeul Naţional al Literaturii Române, sâmbătă, 17 septembrie. La intrare, am fost întâmpinată de statui vivante (un spectacol al teatrului Masca) şi de sculpturi în lemn, creaţiile artistului Mircia Dumitrescu, cel care a realizat şi expoziţia de gravură „Drumul Crucii“, din Rotonda muzeului. Ziua Europeană a Patrimoniului – 17 septembrie – a fost anul acesta destinată lucrărilor executate din lemn, aşa încât cele mai reprezentantive exponate MNLR – între care un jilţ aparţinându-i  lui Ion Vinea, birourile lui Mihail Sadoveanu, V. Voiculescu etc. – au fost marcate prin informaţii suplimentare. Am fost spectatoare la Neguţătorul de ochelari. Piesa, scrisă de Tudor Arghezi, a fost pusă în scenă de Dan Tudor. În distribuţie: Ovidiu Cuncea, Mihaela Teleoacă, Simona Popescu. Spectacolul a primit Premiul „Teatru nou cu piesă veche“ la Festivalul Comediei Româneşti, ediţia 2011. Farmecul Poeziei Bucureştiului a fost împărtăşit cu spectatorii în Rotondă, invitaţi fiind Bogdan Ghiu, Teodor Dună, Mugur Grosu, Eugenia Ţarălungă, Paul Vinicius, Marian Drăghici, prezentaţi de Cosmin Perţa. La reuşita serii au contribuit flautistul Ionuţ Bogdan Ştefănescu şi actorul Eusebiu Ştefănescu.
  Pe scena amplasată pe strada Franceză, din Centrul Istoric, s-a desfăşurat prima gală Folk You din Bucureşti, în care, duminică 18 septembrie, au evoluat Mircea Vintilă, Mircea Baniciu şi Zdob şi Zdub. Ce a mai fost? Cum spuneam, multe evenimente. Zilele Muzeului Ţăranului Român (9–18 septembrie), au cuprins expoziţii, târgul iconarilor şi al meşterilor cruceri, ateliere etc. Sâmbătă, 17 septembrie a avut loc lansarea CD-ului Muzici străvechi – cu Grigore Leşe şi aromânii fârşeroţi şi proiecţia trailerului de prezentare a filmului documentar Iho, regia Eliza Zdru, un proiect Avdhela, Biblioteca Culturii Aromâne şi Vira Films. Tot la 17 septembrie a fost vernisată Pe aripile timpului, o expoziţie sonoră (pe care o mai puteţi… asculta la MŢR până la 5 februarie 2012) realizată în colaborare cu Muzeul de Etnografie din Geneva (MEG), Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România. Inclusă în programul Festivalului „George Enescu“ şi al Zilelor Europene ale Patrimoniului, ea marchează un secol de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări şi reprezintă transpunerea expoziţiei L’air du temps, concepute şi inaugurate la MEG în 2009, cu prilejul comemorării a 50 de ani de la dispariţia etnomuzicologului Constantin Brăiloiu. Evocă provocările legate de constituirea, conservarea şi valorificarea arhivelor muzicale. Muzicile populare ale României – de la cele ţărăneşti de altădată la manele, cântări moderne ce recurg la tehnologiile contemporane – sunt puse în scenă într-un remix audiovizual spectaculos.
  Concertele de muzică populară şi uşoară, târgul  meşteşugarilor, al editorilor de carte, parada târgoveţilor din Herăstrău, spectacolul de echitaţie prezentat de Clubul de echitaţie Equestria în Parcul Unirii, concertul extraordinar, cu 100 de artişti, din Piaţa Constituţiei, spectacolul „Piaţa Îngerilor“ oferit de compania de teatru de stradă „Les Studios de Cirque“ din Franţa – au fost tot atâtea puncte de atracţie ale Zilelor Bucureştiului, organizate de Primăria Capitalei, Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti – ArCuB şi de Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti – CreArt.
  La Sala Palatului, în pauza concertului susţinut, la 16 septembrie, de Wiener Philharmoniker, dirijor Franz Welser Möst, în seria „Mari orchestre ale lumii“ din Festivalul „Enescu“ (în program Mozart, Enescu, Dvor˘ák), Editura Casa Radio a lansat cartea „Enescu necunoscut“. Volumul, apărut în colecţia „Lada de zestre“, este semnat de celebrul violonist Sherban Lupu şi însoţit de două CD-uri ce conţin 19 lucrări enesciene necunoscute, din 60 de ani de creaţie ai compozitorului. Sherban Lupu, marcant promotor al creaţiei enesciene şi investigator al arhivelor muzicale, a dat la iveală, prin reconstituiri ale manuscriselor din colecţiile Muzeului Naţional „George Enescu“ – şase volume de partituri inedite ale sale – parcurs evocat în volumul lansat.
   Zilele Bucureştiului au trecut, cortina a căzut peste Festivalul „George Enescu“… Rămân amintirile, suvenirurile. O invitaţie pentru toţi cei care iubesc Bucureştiul – până la 4 octombrie a.c., Elite Art Gallery (Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti) vă aşteaptă cu expoziţia Suvenir de Bucureşti. Călătorie în lumea imaginilor. Veţi descoperi exponatele câştigătorilor concursului cu acelaşi nume, precum şi creaţii ale artiştilor plastici Gabriela Drăghici, Mirela Hagiu, Iustina Ursu, Ruxandra Popa, Alexandru Mircescu etc. Cu toţii, îndrăgostiţi de oraşul cel bătrân de o jumătate de mileniu şi  mai bine.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe