Newsflash
Cultură

Bolnav de sindromul Santorini

de Constanţa MARINESCU - iun. 12 2014
Bolnav de sindromul Santorini
   După-amiaza ploioasă de început de vară m-a îndemnat la lectură mai mult decât altădată. Răsfoisem nu cu mult timp în urmă volumul de itinerare de vacanţă intitulat Lacrima Indiei, semnat de Viorel Pătraşcu, aşa că momentul de a întregi lectura era tocmai potrivit. Sunt pasionată de călătorii, la fel ca autorul acestei cărţi şi pot spune că, încă de la primele rânduri, am avut bucuria şi surpriza trăirilor-retrăiri ale multor momente descrise în carte, iar exemplele nu sunt puţine. Am reparcurs scurta vizită de weekend la Bruxelles, cu aceleaşi probleme în a găsi adresa, fiindcă atât eu, cât şi autorul am stat, se pare, la acelaşi hotel. Apoi, cum nimic nu-i întâmplător, şi autorul a străbătut în zilele următoare traseul Waterloo – Anvers – Bruges. Documentat, ordonat şi cu simţul datoriei – ca un bun cunoscător al artei şi, în aceeaşi măsură, al istoriei – de a nu pierde nimic din ceea ce-şi propusese să vadă, medicul dermatolog deschide uşile muzeelor şi ale sufletului pentru a se încărca de frumos. În Belgia, frumosul s-a numit Rubens, dar nu numai. Pentru mine, o altă destinaţie de retrăit a fost Santorini. Aproape că uitasem ineditul acestui loc, cu cele 580 de trepte săpate în munte, pe care le poţi urca sau coborî (oricum soarele te păleşte bine în cap) singur sau călare pe măgăruşii folosiţi în acest scop. Sau de construcţiile de pe versantul muntos, unde casele localnicilor par „cuiburi de rândunici săpate în stâncă“.
   Medicul Viorel Pătraşcu este un împătimit al excursiilor şi, cum putem citi, a făcut „din turismul internaţional un fel de drog“, de care a devenit dependent. Mai mult, micuţa Cicladă din grupul de insule cu acelaşi nume l-a transformat într-un „bolnav de sindromul Santorini“, aluzie la sindromul Stendhal, descris de psihiatra Grazziela Magherini: nelinişte, euforie şi perplexitate ce poate afecta persoanele hipersensibile. „Starea de călător“ se învaţă din cărţi sau de la alţii. Autorul a învăţat că „nimic nu-i mai de preţ decât clipa care trece şi amintirile care rămân“ de la un alt medic, Mircea Bârsan, senior al dermatologiei româneşti, cu care, de peste 17 ani, se preumblă pe drumuri şi trasee minuţios pregătite şi gândite. Alături de prieteni însă, se lasă conduşi de aceştia, precum în capitolul „Pasărea Phoenix a Europei“, în Germania, în vizită la o familie plecată demult din ţară.
   Autorul are grijă ca scriitura să nu fie ostentativă, nu vrea să epateze prin descrierea unor locuri luxoase şi scumpe. La drum nu a pornit un îmbogăţit ce se laudă pe ce plajă de fiţe a mai stat pe Croazetă, ci un turist visător, care, după ce a citit zeci de volume de călătorie, îşi transpune acum visele în realitate. Aşa au fost „7 zile (6 nopţi) în Elveţia“: un vis. „Oricât ar fi de informat, cine nu a ajuns în Elveţia nu realizează cum arată o ţară frumoasă. Aici totul este la superlativ: peisaje, infrastructură, ecologie, demnitate, bun-simţ şi prosperitate. De la măreţia Alpilor şi a lacului Léman, până la ultima casă dintr-un cătun de poveste, n-ai să întâlneşti nicio stridenţă.“ Şi, dacă în unele călătorii descrise în carte nu mă regăsesc decât prin lectură, la „Napoli, coasta amalfitană şi Capri sub sărutul soarelui“, sunt acolo. „Napoli este un oraş supraaglomerat, frenetic, dar de o frumuseţe şi grandoare cum nu le bănuieşti“, scrie medicul argeşean.
    „Cartea de la San Michele“ se află pe primul loc între cele 158 de volume pe care, stagiar fiind, dr. Viorel Pătraşcu le-a citit în cei trei ani de apostolat la Filipeni (reco­mand spre lectură Jurnalul acelei perioade!). În consecinţă, deşi ploile în zonă sunt destul de incomode, mai ales la Anacapri, acolo unde se află vila lui Axel Munthe, nici nu se punea în discuţie să nu o viziteze. „De la Axel Munthe am învăţat multe. Despre devotament, omenie şi responsabilitate în această profesie, despre modestie, demnitate şi sinceritate, despre condiţia umană şi relaţia dintre medic şi pacient“. Aş putea să închei cu aceste cuvinte, un posibil corolar al vieţii şi activităţii doctorului Viorel Pătraşcu. Dar cartea este despre vacanţă, locuri deosebite, unele chiar exotice, pe care special nu le-am dezvăluit, las cititorii să le descopere. Dacă vă doriţi un ghid de călătorie, vă asigur că „Lacrima Indiei“ este unul foarte util.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe