Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Beethoven, la Noaptea Albă a Galeriilor

Viața Medicală
Dr. Raluca BULEA vineri, 23 octombrie 2020

Noaptea Albă a Galeriilor de artă a fost un prilej pentru Institutul Goethe și Institutul Italian de Cultură din București de a marca un sfert de mileniu de la nașterea lui Ludwig van Beethoven și, respectiv, centenarul nașterii regizorului Federico Fellini.

Noaptea Albă a Galeriilor (NAG) a însemnat, în versiunea extinsă a ediţiei 2020, ocazia, pentru câteva dintre institutele culturale din Capitală, de a-și redeschide porţile și a se reîntâlni în direct cu publicul. Institutul Goethe ne-a reamintit, cu ajutorul desenelor inspirate, pline de umor și ironie fină, semnate de cunoscutul artist Dan Perjovschi, că în 2020 ar fi trebuit să sărbătorim, cu mare fast și multă muzică, trecerea unui sfert de mileniu de la nașterea lui Ludwig van Beethoven.

D. Perjovschi (2)
Dan Perjovschi

 

Expoziţia, deschisă până la 31 octombrie, a fost organizată în final în două secţiuni, sub genericul „Fidelio ești tu!”, și face parte dintr-un proiect mai amplu desfășurat în parteneriat cu instituţii muzicale.

        Prima secţiune este reprezentată de două colaje de mari dimensiuni, reunind pagini din presa românească și internaţională, peste care artistul a adăugat tușa lui personală – desene și comentarii, care se străduiesc să aducă Anul Beethoven în prim-plan. Cea de-a doua parte a expoziţiei reunește o selecţie a desenelor făcute de Dan Perjovschi în perioada stării de urgenţă, când a transformat inactivitatea fizică și imposibilitatea de a ieși din casă în creativitate. Parcurgerea lor înseamnă inclusiv să ne deplasăm mental înapoi în timp către primăvară, pentru ne reaminti contextul în care au fost concepute și subiectele de actualitate, astfel încât să înţelegem mesajul artistului.

Expoziţie foto inedită

        O altă aniversare a acestui an este centenarul nașterii regizorului Federico Fellini (1920-1993), pe care Institutul Italian de Cultură din București a ales să îl sărbătorească printr-o inedită expoziţie de fotografie deschisă cu ocazia NAG la Galeria Galateca. Aceasta poate să fie vizitată până la 7 noiembrie.

        Prezentată iniţial publicului clujean ca eveniment conex al TIFF, expoziţia „Lights on!” ne dezvăluie instantanee inedite realizate în anul 1963 de fotograful Paul Ronald, pe platourile de filmare ale peliculei 8½, capodopera cunoscutului regizor, răsplătită ulterior inclusiv cu două premii Oscar. Imaginile selectate, dintre care multe îl aduc în prim-plan pe protagonistul Marcello Mastroiani, se află în prezent în colecţia lui Antonio Maraldi, directorul Centrului de Cinematografie Città di Cesena. Cu ajutorul lor ne apropiem de arta cinematografică, precum și de cea fotografică, de forţa înregistrărilor alb-negru.

        Fotografia este genul artistic pe care l-a ales și Institutul Cervantes pentru a invita vizitatorii din nou la sediul său. Expoziţia „Transfăgărășan”, realizată de tinerii, dar deja premiaţii artiști Eriz Moreno și Amaia Molinet, reprezintă viziunea lor asupra acestui traseu spectaculos, care poartă totodată o profundă încărcătură emoţională pentru generaţia care l-a văzut construindu-se. Expoziţia poate fi vizitată până la 15 noiembrie, oferindu-i fiecăruia dintre noi posibilitatea unei evadări din cotidian și prilejul câtorva minute de reflexie filosofică.

Etichete: Noaptea Albă a Galeriilor expoziție Federico Fellini


Abonament VM 600x600-01 v3b

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Până la 31 decembrie 2020, ai reducere la prețul abonamentului pe 12 luni și ceva în plus:
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.