Newsflash
Cultură

Bătălia pentru valoare

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - apr. 26 2013
Bătălia pentru valoare
   Cu mulţi, mulţi ani în urmă, într-o epocă de restructurări „muncitoreşti“ ale activităţii radioului public, o viziune vizionară (vorba poetului, „viziunea vizuinii“) reaşeza personalul, dominat în chip „nejust“ de „intelectuali“ (chiar dacă se născuse – şi circula pe toate coridoarele – bancul cu scăderea vânzărilor la paturi: clasa muncitoare, extrem de vigilentă, nu dormea, şefii dormeau pe secretare, iar intelectualitatea nu era decât o pătură) îndepărtând din schemă… nu, nu femeile de serviciu, cum prevedeau cei lipsiţi de „nivel politic“ (ele erau „clasă muncitoare“!), ci… câteva dactilografe. Plecau dactilografele bune, experimentate, care băteau cu toate degetele, repede şi bine; rămâneau începătoarele, care băteau cu doar două degete sau chiar cu unul. Explicaţia era una profund socială, „socialistă“: cele bune se descurcă, pe celelalte nu le poţi lăsa de izbelişte. Logic, nu? De PCR (pile, ciubuc, relaţii) nu se prea vorbea cu glas tare. Criteriile pentru selectarea şi promovarea la fel de „muncitorească“ şi socialistă a „cadrelor de conducere“ erau, desigur, mult mai complexe. (Chiar dacă printre şefii „de tip nou“ scăpaseră, pe alocuri, şi intelectuali pursânge ca Octavian Paler şi alţii.) Teama „intelectualilor“ de inechităţile „eticii şi echităţii socialiste“ era puternică.
   Când a venit 1989, cu marea schimbare, prima grijă a multora dintre cei „păţiţi“ a fost stabilirea de mijloace şi criterii pentru afirmarea şi promovarea valorilor autentice. Aşa se face că, imediat, în 1990, 21 de entuziaşti (revoluţionari, în adevăratul înţeles al cuvântului) au trimis la tribunal actele pentru înfiinţarea Uniunii Creatorilor de Emisiuni Radiofonice (UNCER), organizaţie apolitică şi neguvernamentală axată pe de o parte pe spiritul de echipă (în proiect se afla constituirea unui front larg al „Breslei radio“, cu jurnalişti de profil, cercetători, tehnicieni şi artişti dedicaţi radioului) şi pe de altă parte pe recunoaşterea şi promovarea valorilor umane şi profesionale. S-au înregistrat şi primele succese importante, concretizate în spectaculoase deveniri umane şi profesionale. Doar că buruienile, dăunătorii n-au întârziat, ca de obicei, să apară. Argumentul lor principal: UNCER a fost înfiinţat şi era condus de „foşti“. Dar „foştii“ fuseseră subalterni, în timp ce criticii vehemenţi erau adevăraţii „foşti“. Nu numai din cauza lor, însă, ci şi din slăbiciuni organizatorice proprii, a urmat un fel de descurajare auto-sustenabilă, cu urmări deloc pozitive în privinţa recunoaşterii şi promovării consecvente a valorilor.
   Şi iată-ne astăzi: într-o perioadă în care marea performanţă radiofonică cu care se mândresc unii este renunţarea (mult prea stângace) la misterul şi farmecul vocii umane cu chip nevăzut, în toată expresivitatea ei, prin introducerea, printre altele, a camerei de luat vederi, pentru emisiunile pe internet. („Big Brother“, a botezat un oaspete procedeul ce surprinde adesea radioascultătorul cu aspecte hilare, dezagreabile, ale ţinutei şi manifestărilor unor „vorbitori“ deloc familiarizaţi, nici măcar cu ceea ce în literatura de specialitate se numea acum 50 de ani „radioviziune“.) Am dat un exemplu de abatere relativ minoră de la radiogenie. Dar o anomalie vizibilă poate ascunde multe abateri invizibile şi încă destule imprevizibile.
   În aer plutea, din nou, nevoia de criterii. Şi iată că, recent, un nou grup de veritabili membri fondatori au pus bazele unui UNCER revigorat. Proiectele continuă, impetuos, la niveluri superioare. Visele schimbării. Dezamăgiţii din anii precedenţi sunt aşteptaţi să revină, cu sufletul şi cu braţele, la normalitate. Nu în ultimul rând, sunt aşteptaţi şi colaboratorii (dintre aceştia, fireşte, un loc special îl au cei din rândurile personalului sanitar, cu înclinaţii şi preocupări radiofonice). Valoarea umană şi valoarea profesională se pot evidenţia şi creşte, în toate domeniile, şi cu contribuţia directă a „Breslei radio“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe