Newsflash
Cultură

Audiologia, într-un foarte util manual

de Conf. dr. Cristian GHEORGHE - feb. 12 2010
Audiologia, într-un foarte util manual

Hipoacuzia reprezintă o problemă de sănătate publică şi poate apărea la orice vârstă. Problemele de auz afectează aproximativ 10% din populaţia globului. Se estimează că în ţara noastră ar fi peste un milion de persoane ce au probleme cu auzul. Întrucât afectarea auditivă are o amploare socială mare, depistarea, diagnosticarea corectă şi reabilitarea auditivă şi logopedică au adus în câmpul recuperării un număr semnificativ de pacienţi. (...)

    Otologia a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, fapt ce a dus la apariţia mai multor ramuri distincte: audiologia, cofochirurgia, neurootologia.
Explorarea audiţiei beneficiază de o tehnologie complexă, care permite un topodiagnostic lezional şi o estimare a leziunilor prin metode neinvazive de o acurateţe excepţională. Totodată, necesitatea depistării cât mai precoce a hipoacuziei – mai ales în cazul copiilor, la care achiziţionarea limbajului expresiv este strâns legată de o bună audiţie –, precum şi apariţia de noi metode de recuperare a hipoacuziei, altele decât protezele auditive convenţionale, cum ar fi implantul cohlear sau BAHA (bone-anchored hearing aid), au dus la dezvoltarea audiologiei. Performanţele reabilitării auditive sunt remarcabile. Arsenalul protetic este nu doar performant, ci şi dispune de o gamă mult mai largă, în ultimii ani. Mai mult, intervenţiile chirurgicale pentru facilitarea protezării au deschis nnoi orizonturi pentru pacienţi altădată consideraţi irecuperabili. Colaborarea interdisciplinară a devenit obligatorie, datorită complexităţii neurosenzoriale, şi impune un efort de echipă atâtpentru diagnosticare, cât şipentru tratament. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe