Newsflash
Cultură

Atelierul artistului

de Dr. Raluca BULEA - oct. 15 2021
Atelierul  artistului

Muzeul Municipiului București își invită vizitatorii la o incursiune inedită în lumea artistului Corneliu Baba.

2_2Apropierea de universul spiritual și intelectual al celor dăruiţi cu harul creator se face, înainte de toate, prin a le descoperi și admira opera, în deplina ei varietate.

Cu toate acestea, dacă vrem să ajungem cât mai aproape de esenţa sufletului lor, de punctul în care omul și artistul se contopesc, trebuie să pătrundem în sanctuarul în care iau naștere lucrările atât de cunoscute și îndrăgite.

Pornind de la acest concept, echipa secţiei de artă a Muzeului Municipiului București, coordonată de Elena Olariu și Angelica Iacob, în colaborare cu Maria Muscalu Albani, ne propun inedita expoziţie „Corneliu Baba – Atelier”, deschisă timp de o lună în sălile de la Palatul Suţu dedicate Pinacotecii.

Tablouri, schiţe și instrumente

Dacă în mod obișnuit încercăm să descifrăm limbajul creativ al unui artist privindu-i cu atenţie lucrările, de această dată suntem ajutaţi, căci în expunere se află nu doar tablourile finalizate, ci și o serie de schiţe și desene, studii premergătoare, precum și multe dintre obiectele „profesionale” ale pictorului: șevalete, palete și pensule, dar și o serie de marionete folosite pentru a crea scene ce au fost mai apoi imortalizate în culoare.

Îmbinarea reconstituirilor de atelier, alături de filele de jurnal, au darul de a recrea atmosfera în care se mișca pictorul, și nu doar fizic, ci aducând la viaţă și trăirile sale interioare, emoţiile și gândurile pe care le avea și pe care, uneori doar după multă trudă și încercări repetate, reușea să le
transpună pe hârtie sau pânză într-un mod care să îl mulţumească.

Portrete, autoportrete și peisaje

Parcursul cronologic, însoţit de fotografii din colecţia artistului, pornește cu lucrările de tinereţe, portretele părinţilor, peisaje și naturi moarte. Ele sunt urmate de o amplă serie de portrete ale unor cunoscuţi reprezentanţi ai mediului cultural și artistic al epocii: George Enescu, Lucia Sturdza-
Bulandra, Krikor Zambaccian, Cornel Medrea, Theodor Pa­llady, Mihail și Profira Sadoveanu și Tudor Arghezi.

Printre ele se strecoară, aproape cu modestie, și autoportretele pe care Corneliu Baba le-a realizat de-a lungul întregii sale cariere. Reprezentările momentelor din viaţa ţărănească sunt încărcate de emoţie și dramatism, redate atât prin postura personajelor, cât și prin gama cromatică sobră aleasă de artist. Nu lipsesc nici peisajele (câteva foarte personale imagini cu Veneţia și Toledo) ori scenele de interior.

3_1

Este interesant de observat trecerea făcută de-a lungul vremii în modul de reprezentare a chipului uman. De la portretele din tinereţe, ușor de recunoscut chiar și atunci când erau doar schiţate rapid din câteva trăsături de creion sau tușe de culoare, spre tablourile care au alcătuit temele majore de creaţie ale ultimelor două decenii de viaţă.

Seriile cu Arlechini, Regele Nebun și cutremurătoarele Spaime (născute din groaza trăită de artist alături de toţi concetăţenii la teribilul cutremur din 4 martie 1977) au fost studiate, reluate și refăcute în zeci de variante, dintre care o parte sunt prezente și în expunerea de faţă.

Citește și: Incursiune într-un univers creativ

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe