Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Atac bacterian masiv asupra Institutului „Cantacuzino“

Viața Medicală
Dr. Eugenia GROSU-POPESCU vineri, 9 iulie 2010

   A fost odată ca niciodată un mare medic şi un adevărat ministru al sănătăţii populaţiei.
   În timp de război, el a stins o mare epidemie de holeră, iar în timp de pace s-a îngrijit ca niciunui om să nu-i lipsească medicul (aici în România!) şi niciunui medic să nu-i lipsească respectul pacienţilor şi al autorităţilor.
   Tot el a înfiinţat, în anul 1921, importantul, cel mai mare şi mai competitiv Institut de seruri şi vaccinuri din această parte a Europei, o stea luminoasă din prestigioasa constelaţie mondială a institutelor Pasteur. I-a lăsat clădire şi teren pentru dezvoltări viitoare.
   Ce n-a reuşit totuşi medicul şi ministrul Ion Cantacuzino? (...)

 

   N-a reuşit să crească însăşi imunitatea institutului său. Ca el să facă faţă, şi la 80–90 de ani de la înfiinţare, atacurilor dăunătorilor. Nu şi-a pregătit entităţi celulare având rol de killeri pentru răufăcători, nici seruri şi vaccinuri antimafii. Cercetători harnici, medici cu suflet mare, directori cu frica lui Dumnezeu şi atât. Nu şi-a putut închipui că va veni o vreme, ca acum, când – la fiecare patru ani! – această binefacere naţională e supusă unui atac microbian din ce în ce mai puternic. În Capitală, Institutul e situat prea central, la Băneasa are un teren pentru ferma de animale, care le surâde irezistibil „imobiliarilor“. La rândul ei, „concurenţa“, adică cei care mai nou fac bani serioşi din sănătate, oferă argumente extrem de convingătoare. Mulţimea microbilor îi poate anestezia cu şpăgi pe pretinşii apărători ai intereselor naţionale şi le poate injecta acestora cinism în doze de elefant.
   Aşa-zisa responsabilitate faţă de populaţie? Produsele de import sunt superioare produselor româneşti – cine nu ştie asta?! (Dar, iată că noi tocmai ne-am îndopat cu pui de import plesnind de hormoni, cu brânză mozarella înălbăstrită de poluanţi europeni, ca să folosim doar două din multele exemple.) Conform unui şef din minister, care n-a fost întrebat la angajare nimic din istoria medicinii (ca să ştie cum de a funcţionat exemplar Institutul „Cantacuzino“ în secolul XX, cum, bombardat fiind, în al Doilea Război Mondial, a produs seruri şi vaccinuri competitive pe plan mondial) reputatul izvor de sănătate „nu este capabil să-şi dezvolte producţia în actualele condiţii“. Nu ştie, şeful, nici cine şi de ce i-a creat Institutului „actualele condiţii“. Dar poate, oare, spune ministerul (vizionar poreclit înainte de 1990 „ministerul sănătăţii şi al perversiunilor sociale“) ce ne paşte acum, când Institutul e în comă şi criza ne spulberă vieţile? Exprimându-se
elegant, un fost director, prof. dr. Marian Neguţ, specialist în lupta împotriva terorismului biologic – rămas fără ostaşi acum, prin falimentul Institutului „Cantacuzino“ – spune că vom asista la „extinderea fără control a unor boli transmisibile“. Şi aceasta fiind catastrofa, Cantacuzino însuşi „s-ar întoarce de două ori în mormânt“ (pe imagine apare mormântul lui Ion Cantacuzino, aflat – până când, oare? – în incinta Institutului). El a lăsat naţiunii tot ce e aici şi ce e la Băneasa. Acum şase luni a fost oprită producţia de seruri şi vaccinuri. Adevăratul ministru al sănătăţii noastre nu şi-ar fi putut închipui una ca asta. Nici la bombardament nu s-a întâmplat aşa ceva. AMN a decis întreruperea activităţii, ca Institutul să se modernizeze. Conducerea Institutului a fost de vină, nu atacurile. S-au schimbat directorii. (Adică paturile, nu curvele.) Acum e în funcţie cel de-al treilea director fără bani şi tras pe sfoară. Cu cinism. Zeci de mii de copii n-au vaccin anti-TBC. S-au găsit deficienţe care ţin de infrastructură, nu de procesul de producţie propriu-zis. „Legal este perfect“ – spune prof. Neguţ – dl Molnár Géza afirmă că se cer „criterii de producţie şi cercetare extrem de riguroase“. (Ar fi bine să le ceară şi managementului sanitar.) Din ianuarie 2010, niciun copil nu mai e vaccinat anti-TBC, în ţara cu 25 de mii de infectaţi şi cu cele mai multe decese. Ce ne paşte, aşadar, după falimentul Institutului „Cantacuzino“? Întoarcerea cu brio în Evul Mediu, cu înfricoşătoarele epidemii, crize morale şi de ignoranţă. …Este starea de spirit pe care ţi-o lasă reportajul complex, bine documentat şi bine susţinut sufleteşte, al reporterului, într-adevăr special, Anca Grădinariu.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.