Newsflash
Cultură

Asta-i țărișoara!

de Dr. Viorel PĂTRAŞCU - apr. 27 2018
Asta-i țărișoara!
    Nu-mi caut subiectele, pacienții vin singuri la cabinetul individual în care lucrez, iar tot ce scriu, respectând regula de a nu le deconspira numele, este sută la sută autentic. Te-ai aștepta ca, la atâția ani de la acel decembrie 1989, țărișoara noastră să probeze faptic că s-a schimbat. Nici vorbă! Mai ales în mediul rural, sărăcia s-a accentuat, apar mereu alți paranormali și vraci autodidacți care vindecă orice, în afară de prostie. Oricând este posibil ca o „găină căpiată” să nască pui vii și, ca la un semnal, mai multe icoane să înceapă să lăcrimeze.
    Dezinformați, năuci și creduli, românii au mai puțină încredere în medici decât în indicațiile de tratamente naturiste auzite pe la vecini, prieteni sau necunoscuți întâlniți prin piață. Dar adevăratele bombe tolerate de CNA sunt spoturile publicitare pentru medicamente și emisiunile televizate pe teme legate de sănătate, la care participă părerologi atotștiutori. Mă uit din când în când la asemenea încropeli în care tupeul presupușilor vindecători își dă mâna cu „bunele intenții” ale unor realizatori și reporteri. Altă nebunie. După ce cu ani în urmă banii depuși de naivi la Cluj nu s-au înmulțit de opt ori, precum proștii, acum, la ore de mare audiență, apar suspect de mulți ciudați care povestesc cum arată Raiul, dar și Cel de Sus. Recent, un bărbat care și-ar fi revenit din moarte clinică a spus că Dumnezeu are barbă și este înalt cât un bloc de patru etaje. Asta, într-o țară în care sistemul sanitar este în colaps, iar zeci de copii au murit pentru că părinților li s-a spus că vaccinul antirujeolic nu trebuie acceptat.
    Un bolnav căruia noi îi diagnosticasem un melanom malign a revenit peste câteva zile să ne spună că va urma un tratament empiric folosind o cremă preparată din gândaci. „Metoda asta a fost descoperită de un cercetător de peste Prut”, spunea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe