Newsflash
Cultură

Arta în vacanță

de Dr. Raluca BULEA - iul. 15 2022
Arta în vacanță

Odinioară, vara era adesea sinonimă, pentru copiii de la oraș, cu vacanța petrecută la țară, la bunici.

Vremurile însă se schimbă, la fel și modul în care părinții trebuie să organizeze timpul liber al celor mici ai căror bunici se află acum, de obicei, tot la oraș. 

Lansarea Programului Vacanta la muzeu

Din fericire, există numeroase propuneri culturale menite să le ofere copiilor noi oportunități de explorare, în apropiere de casă, fără a abandona totuși spiritul de vacanță.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR), în parteneriat cu Asociaţiile ArtCrowd și De-a arhitectura, îi așteaptă pe copiii de la 4 la 16 ani, dar și pe adulți, la o serie de ateliere reunite sub genericul „Vacanță la muzeu”, care se vor desfășura pe parcursul lunilor iulie și august. 

Expozitia Nostalgie.Amintire. Regasire (1)
Expozitia Nostalgie.Amintire. Regasire

 

În acest mod, participanții vor avea posibilitatea de a descoperi din perspective diferite și de a aprofunda, sub îndrumarea educatorilor muzeali, atât lucrări deosebite din colecțiile permanente ale MNAR (Galeria de Artă Veche Românească și Galeria de Artă Europeană), cât și cele două expoziții temporare ale sezonului vară-toamnă. 

Expozitia Nostalgie.Amintire. Regasire (3)

Activitățile din cadrul atelierelor vor porni de la explorarea unor lucrări sau a unor spații din interiorul muzeului, urmând ca participanții să își continue apoi lucrul în grădina MNAR de pe latura Kretzulescu, readucând astfel la viață o zonă mai puțin cunoscută și folosită, publicul larg fiind obișnuit doar cu Curtea de Onoare ce străjuiește Calea Victoriei. 

Expozitia Nostalgie.Amintire. Regasire (4)

Tematica atelierelor este diversă, organizatorii dorind astfel să atragă copiii în special să petreacă o adevărată tabără urbană în sălile și grădinile muzeului, în mod real, dar și pe meleaguri și în timpuri îndepărtate, cu ajutorul imaginației și creativității.

„Camping la muzeu – de la cultură la natură”, „Tunete, fulgere, teatru de umbre”, „Personaj, frotaj și peisaj”, „Teatru baroc” sunt subiectele pe care le vor dezvolta participanții, cu ajutorul echipei ArtCrowd, pornind de la expoziția „Nostalgie. Amintire. Regăsire.

Peisajul european şi ruina” (despre care veți putea citi în curând o relatare în paginile săptămânalului nostru). Din același punct pornește și incursiunea propusă copiilor de 9-12 ani de asociația De-a arhitectura, în cadrul atelierului „Ce citim în ruine”, care îi va provoca pe copii să încerce să reconstituie clădiri azi dispărute, folosind elementele rămase, și propria lor sensibilitate artistică. 

Expozitia Nostalgie.Amintire. Regasire (2)

Pictura religioasă, clasică ori modernă, vor fi abordate în alte întâlniri, intitulate „Portretul – Arta reprezentării la Barbara Longhi”, „Narațiune și patrimoniu, frescele Mănăstirii Văcărești”, „Aripi de înger – Jacopo Robusti Tintoretto”, „Povestea din grădină – Domenico Veneziano”, precum și prin incursiunea în Retrospectiva Tudor Sbârnea - „Pictură în Vilegiatură!” (expoziție care va fi de asemenea prezentată la pagina noastră de cultură). 

Expozitia Tudor Sbarnea (1)
Expozitia Tudor Sb\nea

 

Toate aceste activități, în care joaca și cunoașterea sunt împletite într-un întreg armonios, îi vor apropia cu siguranță pe cei mici de artă și de ideea de patrimoniu construit, trezindu-le interesul și curiozitatea care îi vor aduce și de aici încolo în sălile muzeului. 

Detalii pe site-ul muzeului.

Tudor Sbârnea, directorul Muzeului National de Arta al Rep. Moldova
Tudor Sbârnea, directorul Muzeului National de Arta al Rep. Moldova

 

Expozitia Tudor Sbarnea (2)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe