Newsflash
Cultură

Artă dincolo de cotidian la Cercul Militar

de Paula ROMANESCU - sept. 3 2021
Artă dincolo de cotidian la Cercul Militar

Cenaclul de Arte Plastice al Medicilor „Ion Ţuculescu” aduce prin expoziţia „Arta dincolo de cotidian” (23 august-5 septembrie 2021), al cărei vernisaj a avut loc în 24 august, la Cercul Militar Naţional (CMN), prima recoltă de culoare după această vară mult prea fierbinte.

Și-au adunat creaţiile 26 de membri ai amintitului cenaclu, medici-pictori, sculptori, graficieni, decoratori, abordând fiecare un stil propriu de exprimare plastică, din care nu lipsește mai noua abordare digitală în pictură, care permite realizarea unei multitudini de nuanţe coloristice numai bune de a trimite arta dincolo de cenușiul unei realităţi care n-ar mai ști de frumos și prospeţime.
Mentorul cenacliștilor medici, pictorul profesor Nicolae Iorga, a vernisat expoziţia, evidenţiind progresul pe care l-a făcut fiecare expozant de la intrarea în marea familie a creatorilor de frumos (unii cu ani mulţi de activitate plastică, alţii abia înregimentaţi în acest univers însemnat cu frumuseţe), nu puţini ajunși membri de facto ai Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Horvat Doina-Porti
Horvat Doina: „Porţi”
Pirlogea Georgiana-Arlechin
Pîrlogea Georgiana: „Arlechin”

A fost un moment de aleasă și senină sărbătoare această revărsare a artei într-un dincolo de cotidian, dar a fost deopotrivă și un prilej de pioasă omagiere a memoriei unor medici-pictori membri ai cenaclului, care s-au mutat în umbră în vremea din urmă. A fost astfel amintită umbra de lumină a pictorului-scriitor Petru Muţiu, ale cărui lucrări au fost nelipsite de pe simezele saloanelor de artă vreme de peste cinci decenii, și cea a medicului-pictor Elena Paulian, a cărei paletă este păstrată cu iubire, așa cum a rămas de la plecarea sa, de cel care i-a fost jumătatea întregitoare de suflet – medicul-pictor Dan Paulian. S-a trimis un gând bun medicului-pictor Suzana Bantaș, nonagenară, cea dintâi (și de lungă dată) președintă a Cenaclului „Ion Ţuculescu”, aflată în prezent sub greul luptei cu o maladie necruţătoare care a ţintuit-o la pat. Cele 50 de lucrări care alcătuiesc prezenta expoziţie spun în felul lor despre forţa creatoare a medicilor, acești cunoscători ai sufletului omenesc.
Nu ocoliţi expoziţia de la Sala Rondă a CMN, din această vară pe sfârșite. Este ilustrarea unei realităţi pe care am ignora-o dacă n-am privi-o cu adevărat cu ochii sufletului – singurul mod de a vedea dincolo de cotidian.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe