Newsflash
Cultură

Arta de a vindeca și de a genera emoţii

de Demostene ŞOFRON - dec. 10 2021
Arta de a vindeca și de a genera emoţii

Peste 100 de lucrări realizate de peste 40 de artiști au putut fi admirate în cadrul ediţiei de anul acesta a Salonului de iarnă al medicilor, desfășurată în perioada 3-12 decembrie.

Salonul de iarnă al medicilor este parte integrantă a Zilelor Universităţii de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu”, cunoscut eveniment știinţific, o îmbinare între știinţele medicale și artele vizuale. Putem vorbi despre arta de a vindeca, dar și despre arta plastică generatoare de sentimente și emoţii.

Prima ediţie a Salonului de iarnă al medicilor a avut loc în 1966, iar evenimentul a fost găzduit, în următorii patru ani, în foaierul Casei de Cultură a Studenţilor. Din 1971, Salonul a fost organizat în spaţiile Muzeului de Artă clujean, dar și în alte locuri, ca de exemplu Casa Artelor (2016).

Din 2019 manifestaţia culturală este găzduită de Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, fiind coordonată, în ultimii trei ani, de dr. Radu Moga.

Simboluri, semne și povești

Sunt 126 de lucrări, tot atâtea simboluri, semne și povești de „citit” cu atenţie. Sunt 40 de expozanţi, dintre care aproape jumătate aflaţi la prima lor prezenţă pe simeze. Am parcurs expoziţia de mai multe ori, remarcând fineţea și împlinirea desenului, liniile viguroase bogate în semnificaţii, paradisul formelor și culorilor, nuanţele îndrăzneţe sau echilibrul compoziţional. Predomină pictura, alături de care se regăsesc ceramica, grafica, artele decorative. Faţă de alte ediţii însă, lipsesc arta fotografică, sculptura, metaloplastia, tapiseria.

Dacă ar fi să mă opresc asupra câtorva lucrări, atunci aș aminti pictura pe sticlă a Milenei Coroș Korosi; tablourile din mărgele ale Marianei Casian, care utilizează o tehnică mixtă – mărgele de 1 sau 2 mm fixate manual; picturile Alinei Mureșan; ceramica Romanei Vulturar; acuarelele lui Radu Moga; surrealismul lui Viorel Lupu și al Ioanei Micluţia (tehnică mixtă, colaj); abordările tematice semnate Genoveva Gomboș, Mara Simon, Florin Gavrilaș, Teodora Indrei sau Gabriela Rusu.

Mara Simon
Mara Simon
Mariana Casian
Mariana Casian

 

Cred că a venit timpul ca Salonul de iarnă al medicilor să se împlinească și prin dimensiunea internaţională. Ar fi nu numai un schimb artistic, ci și unul profesional, mai ales că perioada coincide cu Zilele UMF „Iuliu Haţieganu”. În fine, îmi doresc ca din 2022 să avem parte de ediţii sub umbrela firească a normalului de zi cu zi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe