Basilia, numele unui fort al soldaţilor Imperiului Roman, a fost atestat documentar în 374 d.Hr. Câteva secole mai târziu, este distrus de invazia hunilor, dar va renaşte din cenuşă şi va deveni o importantă aşezare episcopală şi comercială. Episcopul Heinrich al II-lea van Thun construieşte, în 1225, primul pod peste Rin, fapt ce va încuraja dezvoltarea oraşului. În urma disputelor cu habsburgii, Basel se va alătura din secolul al 15-lea confederaţiei statelor helvetice şi se va transforma într-un centru al umanismului şi al culturii. Episcopi, filosofi, nobili şi notabili stabiliţi sau în trecere prin oraş au stimulat dezvoltarea tipăriturilor, a ideilor şi a comerţului în regiune. Papa Pius al II-lea a sprijinit, în 1459, înfiinţarea, în acest loc, a primei universităţi elveţiene. Biblioteca Universităţii din Basel se poate mândri şi în ziua de azi cu o foarte bogată colecţie de manuscrise de la cei care au venit să predea, printre care Erasmus şi Paracelsus. Clădirile istorice domină centrul oraşului şi dintre ele cele mai cunoscute sunt Munsterkerk, Catedrala protestantă a cărei construcţie a fost începută în 1010 şi sediul primăriei. (...)"> Art Basel 2010 - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

Art Basel 2010

Art Basel 2010

    Basilia, numele unui fort al soldaţilor Imperiului Roman, a fost atestat documentar în 374 d.Hr. Câteva secole mai târziu, este distrus de invazia hunilor, dar va renaşte din cenuşă şi va deveni o importantă aşezare episcopală şi comercială. Episcopul Heinrich al II-lea van Thun construieşte, în 1225, primul pod peste Rin, fapt ce va încuraja dezvoltarea oraşului. În urma disputelor cu habsburgii, Basel se va alătura din secolul al 15-lea confederaţiei statelor helvetice şi se va transforma într-un centru al umanismului şi al culturii. Episcopi, filosofi, nobili şi notabili stabiliţi sau în trecere prin oraş au stimulat dezvoltarea tipăriturilor, a ideilor şi a comerţului în regiune. Papa Pius al II-lea a sprijinit, în 1459, înfiinţarea, în acest loc, a primei universităţi elveţiene. Biblioteca Universităţii din Basel se poate mândri şi în ziua de azi cu o foarte bogată colecţie de manuscrise de la cei care au venit să predea, printre care Erasmus şi Paracelsus. Clădirile istorice domină centrul oraşului şi dintre ele cele mai cunoscute sunt Munsterkerk, Catedrala protestantă a cărei construcţie a fost începută în 1010 şi sediul primăriei. (...)

    În prezent, oraşul acesta, situat în nord-estul Elveţiei şi pe ambele maluri ale Rinului, este unul dintre cele mai mari porturi fluviale din Europa şi un important centru al comerţului mondial. Aici îşi au sediul laboratoarele marilor firme producătoare de medicamente şi o bancă internaţională de control (BIB) înfiinţată în 1929.
    Cu toate acestea, cetăţenii Baselului şi-au păstrat afinitatea pentru arta şi cultura dobândite cu secole în urmă. Primăria din localitate este prima din lume care, în secolul al 17-lea, şi-a expus colecţia de artă publicului larg. După moartea lui Basilius Amerbach (1533–1591), un tipograf faimos al vremii, colecţia sa de pictură (în jur de 50 de lucrări), desene (1.866) şi gravuri (4.000) a fost cumpărată de Primărie şi de Universitate şi expusă public în casa „Zur Mücke“, nu departe de piaţa Catedralei. An de an, colecţia s-a îmbogăţit prin nenumărate donaţii şi achiziţii şi în prezent spaţiul Muzeului de artă a devenit neîncăpător, motiv pentru care se vor construi noi săli de expoziţie preconizate a fi gata în 2015. Colecţiile muzeului sunt bogate şi diverse şi se pot admira în linişte lucrări ale pictorilor olandezi şi germani ai Renaşterii, precum şi colecţiile şcolilor fraceze de artă din secolul al 19-lea. În 1959, acest muzeu a fost primul din Europa care a expus artă americană abstractă. Ataşamentul cetăţenilor faţă de muzeul lor de artă a devenit proverbial în 1967 când, printr-un referendum, s-a decis adjudecarea în colecţie a două importante opere de Picasso. Printre lucrările faimoase cu care se poate mândri acest muzeu se află şi o statuie de Constantin Brâncuşi (1876–1957). Torso of a Young Girl – 1922, este o creaţie „abstractă, simplă, pură şi voluptuoasă“ ce atinge perfecţiunea şi reuneşte două materiale: marmură (torsul) şi gresie (soclul). Achiziţia acestei sculpturi pline de graţie şi „aproape de perfecţiune“ fost făcută în 1980.
    În afară de muzee, în Basel se află numeroase galerii şi există o îndelungată tradiţie a comerţului cu obiecte de artă. Poate de aceea, în 1970, un grup de proprietari de galerii, printre care legendarul Ernst Beyeler (decedat la începutul acestui an la vârsta de 88 de ani), a decis să facă o expoziţie de artă, experiment nu numai pentru piaţa obiectelor de artă, dar şi pentru artişti, esteţi, istorici şi idei inovative. Aşa s-a iniţiat Art Basel, care se organizează în fiecare an pe la mijlocul lunii iunie. Evenimentul acesta este considerat cea mai mare bursă şi barometru de artă modernă şi contemporană din lume. În 2010 au venit la Art 41 Basel peste 300 de galerii din 35 de ţări de pe şase continente şi peste 60.000 de vizitatori. În catalog au figurat, din păcate, foarte puţine galerii din ţările fostului bloc comunist şi niciuna din România.
    Art Basel are loc în fiecare an din 2002 şi în Miami (anul acesta – între 2 şi 5 decembrie). Expunerea obiectelor de artă şi pe plajă cu acces liber pentru public s-a dovedit o formulă de suces şi Art Basel Miami Beach a devenit cel mai mare show de artă modernă şi contemporană de pe continentului american.
    La anul, Art 42 Basel va avea loc între 15 şi 19 iunie, în oraşul elveţian al iubitorilor de artă de pe malul Rinului.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe