Newsflash
Cultură

Apps

de Dr. Ioana MORARU - dec. 22 2014
Apps
   Trăim vremuri cu acces rapid la informaţie. Internet la un touch distanţă. Smartphone-ul şi tableta sunt unelte de mare ajutor studenţilor medicinişti, rezidenţilor şi medicilor specialişti, prin multitudinea de aplicaţii din ce în ce mai complexe şi cu un conţinut informaţional de mare actualitate.
   Cea mai cunoscută aplicaţie este Medscape. Prin intermediul ei avem acces la studii recente, la o bază de date complexă cu medicamente, reacţii adverse, indicaţii, interacţiuni şi doze, dar şi la calculatoare şi scale folosite în diverse specialităţi: BMI, formula Cockroft-Gault, formule de corecţie pentru hiponatremie, scorul Apgar şi scale de monitorizare a creşterii la copii pe grupe de vârstă şi sex. De asemenea, avem la îndemână descrierea pe scurt a diverselor proceduri: ALS, BLS, descrieri anatomice, tehnici anestezice, protocoale de examinare pentru diverse specialităţi. Foarte utile pentru recapitulări rapide, însă nu ţin locul studiului de specialitate. Sunt instrumente ajutătoare, nu fac minuni. Nu învăţăm medicină din aplicaţii. Astfel, nu substituiţi Harrisonul cu Medscape! Pentru acces, este necesar să vă faceţi cont pe Medscape, fie din aplicaţie, fie în browser. Conţinutul poate fi descărcat local şi accesat offline, în cazul în care nu doriţi să consumaţi internetul de pe telefon, iar accesul la wireless nu e posibil.
   O aplicaţie similară şi la fel de populară este Epocrates. Aplicaţia se axează mai mult pe partea practică: medicamente, calculatoare, şi mai puţin pe studii recente şi de actualitate. În plus, avem acces la opţiunea Pill ID, unde introducem caracteristicile pastilei şi, în funcţie de aspect, se afişează o listă cu posibilele medicamente. Util în intoxicaţii sau când pacientul nu are idee ce medicament ia, dar ştie că pastila e albastră. Ocupă ceva spaţiu în funcţie de device, până la 55 Mb pe tabletă.
   Altă aplicaţie interesantă pentru studenţi şi rezidenţi este Electrocardiogram ECG Types. Cu meniu accesibil, aplicaţia sintetizează traseele de bază şi criteriile ECG pentru fiecare tulburare de ritm, de conducere şi patologia coronariană. Perfectă pentru stagiul de cardiologie şi pentru rezidenţii de an mic care îşi prind urechile în criteriile ECG, atât de multe şi imposibil de ţinut minte. Foarte uşor de folosit şi nu ocupă prea mult spaţiu.
   În topul aplicaţiilor pentru neurochirurgi se află NeuroMind dezvoltată de medicul olandez Pieter Kubben. Aplicaţia conţine diverse scoruri şi trimiteri către cele mai apreciate site-uri de specialitate şi este promovată de Societatea Europeană de Neurochirurgie. Merită să aruncaţi o privire dacă vă pregătiţi să lucraţi în domeniu.
   Pentru cursurile de anatomie, nu mai trebuie să căraţi atlasul voluminos în geantă. Avem aplicaţiile Visual Anatomy Free, 3D Anatomy Lite şi Organs 3D (Anatomy). După cum puteţi intui din titluri, avantajele acestor aplicaţii sunt vizualizarea 3D a organelor fără să vă chinuiţi să vă imaginaţi cum se suceşte ficatul pe toate părţile. De ajutor, însă nu renunţaţi la orele de LP pe cadavru. Aplicaţiile sunt simpluţe şi cu câteva informaţii esenţiale, recapitulative. Avantajul este portabilitatea imaginilor. Atlasul Netter există în variantă mobilă, dar contra cost. Capitolele pot fi cumpărate şi separat, astfel că nu trebuie să îl luaţi în totalitate. Totuşi, nu este ieftin: un capitol ajunge la 17 dolari, iar tot atlasul costă 82 de dolari.
   O super-aplicaţie dezvoltată de Department of Health este AHRQ ePSS. Aplicaţia oferă – în funcţie de vârstă, sex, consum de tutun, activitate sexuală şi starea de graviditate – informaţii legate de screeningul recomandat de ghidurile americane: ce analize se fac, clasa de recomandare (A, B, C), informaţii adiţionale din studii. O unealtă foarte utilă în medicina preventivă, aplicaţia se adresează medicilor de familie şi studenţilor din anii clinici. De asemenea, nu ocupă prea mult spaţiu, are o interfaţă simplă şi este foarte uşor de utilizat.
   Există o multitudine de alte aplicaţii medicale dezvoltate de diverse companii sau indivizi, dar ele pot fi incomplete, greu de utilizat, pot intra în conflict cu ce mai există prin telefon sau pe tabletă. Cel mai bine este să citiţi cu atenţie specificaţiile fiecărei aplicaţii pe care doriţi să o descărcaţi, să urmăriţi părerile celorlalţi utilizatori şi, evident, la final să o testaţi cu propriile degete. Aplicaţiile se găsesc în Google Play şi App Store.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe