Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Aport românesc la medicina universală

Viața Medicală
Dr. biochim. Sorin GÎJU joi, 21 noiembrie 2013
   În vremurile apuse, opiniile literare, culturale şi ştiinţifice din ţara noastra erau influenţate de la răsărit la apus. Ulterior, direcţia acestor curente s-a schimbat de la vest la est. Cartea medicală a lui Aurelian Udriştioiu, Hematological and Metabolical Aspects of Laboratory Medicine, ediţia a doua, continuă analiza aspectelor hematologice şi metabolice din prima ediţie, în contextul cercetărilor fundamentale internaţionale.
   Volumul reprezintă o nouă reuşită a şcolii medicale româneşti în străinătate, iar prin această carte medicina românească este un aport substanţial la medicina universală. Nu este posibil ca în această recenzie, inevitabil limitată, să fie analizate numeroasele date expuse în cele 13 capitole, dar vom evidenţia în cele ce urmează câteva dintre ele.
   Capitolul „Nivelurile energetice ale căilor metabolice maligne în limfocitele B şi T“ expune cele mai recente dovezi din literatura de specialitate privind metaboliţii celulari care pot fi oncogeni prin modificarea celulelor, semnalizarea şi blocarea diferenţierii celulare. Progresele în cercetarea metabolismului cancerului din ultimul deceniu au sporit cunoştinţele cu privire la glicoliza aerobă, anaerobă şi a altor modificări metabolice asociate cu creşterea şi proliferarea celulelor. Blocarea apoptozei, în boli maligne, se poate datora concentraţiei mari de ATP provenind din metabolismul anaerob. Se concluzionează că metabolismul anabolic în celulele B şi T din bolile hematologice maligne se află sub un control de reglementare complex, regizat de receptorii celulari de membrană, asociaţi cu o creştere a semnalelor de transducţie în celulele transformate în stări maligne.
   În lucrarea de cercetare „Efectele alcoolului endogen asupra funcţiilor hepatice“, se transmite un semnal populaţiei că pe baza statisticilor sumbre, mortalitatea prin bolile hepatice alcoolice a fost în ultimii ani mai mare decât cea a multor forme majore de cancer, precum cele de sân, colon şi prostată.
   În capitolul „Anemia hemolitică indusă medicamentos“ este prezentat un caz de laborator care ilustrează cel mai bine faptul că anemia hemolitică indusă medicamentos (DIHA) este rar descoperită de medicii curanţi, din acest motiv un laborator de specialitate trebuind să fie dotat cu testele serologice optime de confirmare a diagnosticului. Din păcate, cele mai multe medicamente care cauzează hemoliza intravasculară severă, insuficienţa renală, uneori coagularea intravasculară diseminată şi chiar decesul, pot avea mecanisme diferite şi implică de obicei anticorpii dependenţi de substanţele medicamentoase care declanşează activitatea totală a complementului seric în contextul unei anemii hemolitice devenite autoimună.
    Următoarele capitole conving cititorul că, prin problematica abordată şi prin fondul de idei referitoare la fiziologie şi fiziopatologie, cartea se înscrie ca o încercare temerară de a aborda medicina de laborator în lumina concepţiilor actuale ale direcţiilor şi principiilor moderne. Interesul medicilor din toate specialităţile, studenţilor în medicină, personalului care activează în laboratoarele clinice din ţară şi nu numai se bazează pe faptul că lucrarea se constituie într-un volum amplu de date, experienţe, cercetări clinice şi de laborator sistematic şi logic expuse. Noul volum de specialitate paraclinică se sprijină pe o solidă informare ştiinţifică, confruntată riguros cu experienţa proprie a autorului, dobândită prin studii de medicină fundamentală în ţară şi în străinătate.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC