Newsflash
Cultură

Aplicații mobile pentru sistemul de urgență

de Alexandru STOIAN - sept. 16 2016
Aplicații mobile pentru sistemul de urgență
    Mai mulți tineri programatori, grupați în 11 echipe, au participat, în perioada 2–4 septembrie, la București, la un concurs de programare – e-Health Hackathon – organizat de Google Developer Group București și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSP), cu sprijinul companiei The Hack, Fundației pentru SMURD și Fundației Vodafone România. Echipele au fost formate din programatori, designeri, antreprenori, care, pe parcursul celor trei zile, au fost sprijiniți de specialiști din domenii precum cel medical și al situațiilor de urgență, dar și de experți în dezvoltarea de aplicații software și hardware. Practic, echipele au avut la dispoziție între cinci și zece minute în care să-și prezinte proiectele, timp în care un juriu compus din Raed Arafat (DSP), Sorin Stan (Școala Informală de IT) și Răzvan Rughiniș (Facultatea de Automatică și Calculatoare București) a evaluat viabilitatea soluțiilor tehnice prezentate.
    Trei dintre proiectele prezentate au fost premiate cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de euro, iar alte trei au primit mențiuni. Premiul întâi, în valoare de 1.500 de euro, a fost obținut de echipa „Pompierii paramedici“, formată din Bogdan Nourescu și Octavian Voloaca. Aceștia au dezvoltat o platformă de e-learning și o aplicație pentru pregătirea pompierilor care vor deveni paramedici. Ulterior, platforma poate fi dezvoltată și pentru pregătirea altor categorii de personal din sistemul de urgență.
    Premiul al doilea, în valoare de 1.000 de euro, a revenit echipei „10 Seconds Triage“, compusă din Vlad Airinei și Cosmin Ștefan. Cei doi au dezvoltat o aplicație bazată pe tehnologia de recunoaștere vocală Google, care va permite asistenților din triaj să completeze prin voce fișele pacienților din UPU. În prezent, completarea acestor fișe durează cam două-trei minute per pacient, în timp ce soluțiahands-free prezentată poate reduce timpul cu 80%. Aplicația beneficiază și de auditare, integrarea sistemelor existente și preluarea datelor de pe ambulanțe.
    Premiul al treilea, în valoare de 500 de euro, a revenit echipei „Rezident“, formată din Adriana Avram, Șerban Chiricescu, Andrei Păduraru. Ei au dezvoltat o variantă mobilă a platformei existente, care îi ajută pe medicii rezidenți să comunice mai bine cu îndrumătorii lor. Aplicația ar permite introducerea a cinci proceduri în 40 de secunde, față de una la un minut și 44 de secunde, cât durează o procedură în prezent. În plus, aceasta asigură introducerea procedurii cu execuție imediată, mobilitate, notificare pentru validare, vizualizare istoric după procedură, confirmarea execuției de către medicul îndrumător, notificare dacă se trimit observații ș.a.
    Mențiunile au fost obținute de echipele „Mobile Kinetics, „News și „Life Coders. Prima dintre ele a realizat dezvoltarea unei platforme capabile să grupeze protocoalele medicale în urgență. A doua – echipa „News – a dezvoltat o aplicație de Early Warning Score, pentru monitorizarea semnelor vitale și stocarea lor într-o bază de date, cu accesare imediată de către medic. A treia mențiune a ajuns la echipa „Life Coders, cu o aplicație pentru smartphone, care detectează automat un apel la numărul de urgență 112 și transmite autorităților, automat, un sms cu profilul complet al persoanei care efectuează apelul, dar și locația ei.
    Celelalte echipe participante au fost: „Rise, cu un sistem de detecție și raportare a accidentelor, „Iot Bucharest, cu o aplicație pentru localizarea personalului medical în spital și a pacientului, „Box 2M, care a dezvoltat un server independent ce conține agenți de stimulare, „Via hapiness, cu jocuri software care să ajute copiii și adulții din jurul lor să își gestioneze emoțiile puternice și situațiile de urgență și „Exceptional, cu o aplicație care raportează predictibilitatea accidentelor montane, a infecțiilor sau intoxicațiilor, mușcăturile de viperă, medicii introducând evenimentele excepționale pe mobil, urmând ca datele să fie adunate într-o bază de date, și interpretate ulterior.
Raed Arafat alături de voluntari de la Fundația pentru SMURD
 
    La finalul evenimentului, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat: „România a fost printre primele țări din lume care a adoptat sistemul de telemedicină și l-a extins la nivel național. În ultimul an, am adoptat și tehnologiile mobile cum ar fi dezvoltarea aplicației DSU, iar în perioada următoare va porni cel mai ambițios proiect de informatizare a sistemului de urgență, prin dotarea cu tablete. Susținerea tinerilor programatori prin organizarea e-Health Hackathon este nu doar firească, dar și necesară.
    De menționat că cele trei proiecte premiate vor intra într-un program de incubare pentru a fi aduse în stadiul de produs final și implementate.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe