Newsflash
Cultură

Antidot la uitare

de Dr. Raluca BULEA - dec. 5 2016
Antidot la uitare
    Târgul de carte Gaudeamus este un eveniment cultural și educațional devenit simbol și reper. Timp de cinci zile, lansările și dezbaterile se suprapun și se succed într-un ritm realmente amețitor, dificil de susținut. În mod evident, fiecare vizitator care îi trece pragul trebuie să facă o serie de alegeri, conștient că fiecare dintre ele are în spate o multitudine de renunțări. Dar altfel nu se poate.
    Agenda zilei de joi, 17 noiembrie, ne-a informat prompt despre desfășurarea simultană a nu mai puțin de 20 de lansări și prezentări de carte. Alegerea nu a fost însă dificilă de această dată, căci la standul editurii Spandugino a avut loc lansarea – după doi ani de la precedenta apariție – a celui de-al cincilea volum alScrierilor (a se citi „operei complete”) semnate C. D. Zeletin. Alături de autor – profesor de biofizică, dar și președintele de onoare al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România (SMSPR) – și de gazda evenimentului, Lavinia Spandonide, președinta Fundației Spandugino, au stat de această dată muzicologul Viorel Cosma și istoricul Georgeta Filitti. Vorbitorii au fost dornici de a face un act de reparație morală față de o personalitate aproape uitată din istoria și cultura națională.
    Volumul Scrieri 5, elegant editat în două părți, pentru facilitarea lecturii, reprezintă cea de-a treia ediție a unei lucrări apărute anterior (în 2007, respectiv 2008, la editura Vitruviu), șlefuită și completată între timp de autor și ajunsă să poarte titlul definitiv pe care acesta și l-a dorit încă de la început: „Principesa Elena Bibescu, marea pianistă, născută Kostaki Epureanu, și începuturile carierei pariziene a lui George Enescu”.
    Aparținând prin naștere unei familii boierești moldovene și intrată prin căsătorie într-o familie princiară munteană, doamna căreia îi este închinată această amplă scriere biografică a venit pe lume pe meleaguri bârlădene, asemenea biografului său de astăzi. A studiat pianul la Paris cu Anton Rubinstein, ajungând să fie o foarte apreciată interpretă, care însă nu putea să delecteze decât un public restrâns, din cauza statutului său aristocratic și limitărilor impuse doamnelor în acea epocă. În salonul său avea să intre în lumea mare a muzicii și tânărul, pe atunci, George Enescu.
    Motivele pentru care personalitatea sa a ajuns să fie ignorată de marea majoritate a contemporanilor noștri, nefiind acceptată ca marea muziciană ce a fost, ar putea fi, în viziunea lui Viorel Cosma, legate de apartenența sa la o familie princiară. Se adaugă faptul că avea un salon artistic extrem de cunoscut și frecventat la Paris și, de parcă nu erau suficiente „păcate”, – prietenia cu regina-poetă Carmen Sylva, cu care a menținut o amplă corespondență.
    Viorel Cosma subliniază deosebitul talent de povestitor al lui C. D. Zeletin, care face ca lectura celor peste o mie de pagini să decurgă lin. Publicul prezent la eveniment s-a convins de această afirmație ceva mai târziu. De asemenea, muzicologul evidențiază și meritele acestuia de cercetător riguros, căruia i-au trecut prin mâini mii de pagini de surse bibliografice, menționate în volum, toate verificabile.
    Găsind că există o egalitate spirituală, dincolo de frontierele de timp, între C. D. Zeletin și Elena Bibescu, Georgeta Filitti consideră că această carte atinge perfecțiunea. Lucrarea evocă „la Belle Epoque”, este scrisă cu măiestrie, aceste elemente fiind completate de o prezentare editorială de excepție, care desăvârșește întregul.
    În continuare, intervenția autorului a dorit să explice geneza lucrării și motivele care l-au determinat să o scrie. O seamă de momente aparent izolate, de mici coincidențe care puteau să rămână fără urmări, au făcut ca elevul care obișnuia să își facă lecțiile lângă monumentul funerar piramidal al lui Manolache Kostaki-Epureanu din Bârlad să fie intrigat de numele cu rezonanțe neobișnuite ale fiicei acestuia – Elena Bibescu. Mai apoi, câteva fragmente surprinse din conversațiile adulților, o carte primită în dar și alte lecturi ulterioare, toate au făcut ca „râulețul să devină râu, și râul să ajungă fluviu”. Astfel s-a strâns, în câțiva zeci de ani, o cantitate impresionantă de material documentar și fișe de lectură, adunate doar din pasiunea stârnită de subiect, fără o finalitate declarată. Iată însă că rodul acestei munci a devenit astăzi un antidot la uitarea marilor valori, boală de care C. D. Zeletin crede că suferă neamul românesc, aducând astfel un omagiu, dar făcând și îndreptarea morală a unei nedreptăți a istoriei.
    Părerea unanimă a celor prezenți la eveniment a fost că, pentru o mai bună recunoaștere a meritelor muzicale ale principesei Elena Bibescu, atât în conștiința publică, cât și în rândul specialiștilor, ar fi necesar ca volumul să fie publicat și în traducere – în engleză și franceză - păstrând evident textul în integralitatea sa. Acesta conturează nu doar o personalitate și legăturile sale cu țara de baștină, dar și o întreagă epocă. Amănuntul este important, deoarece autorul ne-a mărturisit că i s-a propus cândva publicarea în Franța, condiționată însă de eliminarea referirilor la România, ceea ce, desigur, nu a putut să accepte.
   Seria de „Scrieri”, inițiată în 2012, va continua în anii următori cu alte două volume în care vom putea redescoperi latura de traducător a lui C. D. Zeletin, prin tălmăciri din poezia italiană și franceză.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe