Newsflash
Cultură

Aniversările au farmecul lor

de Paula ROMANESCU - aug. 29 2016
Aniversările au farmecul lor
    Recent, a avut loc aniversarea a 60 de ani de activitate artistică a Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor „Ion Țuculescu“, în Sala Rondă a Cercului Militar Național din București. Evenimentul s-a concretizat prin două distincte mărturii: o expoziție de pictură și sculptură a membrilor cenaclului, reunind lucrări de dată recentă, dar și din alte perioade de creație ale acestora, și lansarea unui „Album aniversar“(la 60 de ani), apărut la Editura Militară din București. Ultima realizare a fost datorată Elenei Demetrescu și Anei-Maria Runcan. Anca Petcu a scris „Cuvânt înainte“, iar introducerea a fost scrisă de Elena Demetrescu și Suzana Bantaș (președinte și respectiv președinte onorific al Cenaclului). Un pertinent studiu intitulat „File din istoria Cenaclului «Ion Țuculescu»“ semnează Constantin Bogdan, președinte, la rândul său, al acestei adevărate „Academii a Culorii“ din lumea medicală, între anii 1966 și 1980.
     Aniversarul album îi cuprinde pe cei 51 de membri activi în prezent, cu o scurtă prezentare biografică și patru reproduceri după lucrările fiecăruia, precum și pe membrii cenaclului care au trecut de-a lungul timpului vămile de albastru ale cerului spre nevăzutele trepte: Victoria Anton (1954–2011), Ciprian Antoniu Bonciocat (1930–2012) și Maria Candrea Ionescu (1927–2015).
    Ca o încununare a acestei strădanii întru crearea, promovarea și cultivarea frumosului, materializată prin cel dintâi album aniversar (aniversarea de diamant), Cenaclul aduce o închinare medicului Ion Țuculescu (1910–1962) – pictor emblematic în arta românească, ales dintre larii ocrotitori ai creatorilor de frumos din lumea medicală să le fie acestora emblemă. Autoportretul marelui pictor, cel cu „ochiu-nchis afară“ de o frunză roș-galbenă, este poate mesajul de taină pe care maestrul l-a lăsat celor ce vin și tot vin să dea în felul lor răspuns la întrebarea: de ce ar avea omul nevoie (și) de artă? Nu s-ar putea trăi și fără ea?
    Prezența atât de numeroasă a publicului la vernisajul expoziției aniversare, din ziua aceea de jar, a făcut ca un număr mare de oameni să-i asculte pe vorbitorii care încercau să explice că artele în Cenaclul „Ion Țuculescu“ sunt la ele acasă. Să-i menționăm totuși pe temerarii care au făcut-o: Elena Demetrescu, Constantin Bogdan, Suzana Bantaș, Neculai Iorga.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe