Newsflash
Cultură

Aniversări în sincron

de Anca FLOREA - nov. 11 2016
Aniversări în sincron
    Printr-o frumoasă întâmplare, ultimele zile de octombrie au adus, în sălile de concert bucureștene, momente aniversare speciale, începând cu seara în care dirijorul Cristian Brâncuși a condus Orchestra de cameră Radio, într-un program prin care aniversa atât cei 65 de ani de viață, cât și 45 de ani de activitate la pupitru, în compania ansamblului al cărui dirijor este de mai bine de trei decenii. Alăturând opusuri de Weber, Danzi – soliști fagotistul Adrian Jojatu sosit de la Boston și clarinetistul Emil Lancea – și de Haydn. În „Missa in tempore belli“acolaborat și Corul Radio pregătit de Ciprian Țuțu, iar în cvartetul vocal – soprana Cristina Oltean, mezzosoprana Geanina Munteanu, tenorul Tony Bardon și basul Cristian Hordea –, dirijorul oferind cu acest prilej partituri diverse din repertoriul său vast.
    Coincidența a făcut ca la Ateneu să se desfășoare în paralel sărbătorirea unui alt dirijor – maestrul Horia Andreescu, el însuși aflându-se la pupitrul Filarmonicii (unde activează din 1986) pentru a aborda lucrări cu încărcătură simbol. Suita nr. 2 de Enescu a fost realizată cu acuratețe și densitate expresivă de către orchestră, urmată de Simfonia nr. 9 de Beethoven, la care au participat și corul pregătit de Iosif-Ion Prunner și, desigur, soliști vocali: soprana Anna Gillingham din Anglia, mezzosoprana Liliana Ciucă, tenorul Marius Budoiu și basul Gelu Dobrea. Aceștia au încercat să se relaționeze, deși omogenitatea s-a lăsat așteptată în van, iar orchestra nu a mai reușit să se concentreze. Dar artistul omagiat a etalat și de această dată o gestică precisă, incisivă și alertă, „trădând“ o formă excelentă și o tinerețe interioară de invidiat. De altfel, dirijorul declara că „vârsta de 70 de ani nu înseamnă nimic pentru mine. Glumesc acum, cartea mea de identitate expiră în 2051. Câteodată uit că e ziua mea. Mă bucur de multe daruri: dirijez, studiez partituri, am o activitate academică, lucrez cu studenții, călătoresc, mă bucur de muzică, mă bucur de tot ceea ce este bun și frumos în jurul meu. Ce mi-aș putea dori mai mult?“. Iar publicul l-a aplaudat minute în șir, așteptând, desigur, să-l revadă cât de curând în alte și alte concerte de succes.
    Prelungind această „serie“, Ateneul a găzduit duminică un concert dedicat compozitoarei Felicia Donceanu (care, în ianuarie, a împlinit 85 de ani), propunând „Ierburi de leac – Remedii muzicale împotriva tristeții“. Soprana Simona Jidveanu, violoncelistele Maria Amarinei Oțeleanu și Ștefania Budd, violonistul Lucian Dănilă și invitați - actorii Anca Sigartău, Mihai Bisericanu, Mihai Gruia Sandu – au abordat pagini pline de umor și sensibilitate, atât de caracteristice autoarei.
    La Constanța, tradiționalul Festival de operă și balet, derulat în perioada 29 octombrie – 29 noiembrie, va include propriile momente aniversare. Spre exemplu, la 4 noiembrie, dirijorul RaduCiorei va conduce concertul simfonic prin care va marca 40 de ani de activitate la pupitru, optând pentru creații de Wagner, Mozart (solist violonistul Sebastian Tegzeșiu), Enescu și Capoianu, colaborând cu orchestra teatrului al cărui director a fost timp de peste un deceniu.
    Tot la malul mării, un alt dirijor – Gheorghe Stanciu –, la rândul său manager al ansamblului în urmă cu ani, va fi sărbătorit la 25 noiembrie, și el la patru decenii de carieră artistică, urmând să se afle la pupitrul galei de operă în care vor evolua soliști binecunoscuți precum: sopranele Carmen Gurban, Nicoleta Ardelean, Daniela Vlădescu, Elena Rotari, Stela Sîrbu, Laura Eftimie, Smaranda Drăghici, mezzosoprana Lucia Mihalache, tenorii Marius Budoiu, Răzvan Săraru și Doru Iftene, baritonul Daniel Pop, participând, firesc, și corul pregătit de Adrian Stanache. Vor fi seri cu totul deosebite, în care cei doi sărbătoriți se vor simți ca într-o mare familie, așa cum au fost de-a lungul vremii, împărțind bucurii și, uneori, necazuri, cu toți colegii care, cu siguranță, le vor cânta cu emoție „Mulți ani trăiască!“

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe