Newsflash
Cultură

Aniversarea profesorului

de Alexandra NISTOROIU - feb. 22 2017
Aniversarea profesorului
     Asociația de Algeziologie din România (AAR) a editat pe final de 2016 un număr omagial al Buletinului informativ al AAR, dedicat profesorului Ostin C. Mungiu. Inițiativa i-a aparținut conferențiarului Andrei Neamțu, secretar științific, iar proiectul reunește semnăturile câtorva ucenici și colaboratori apropiați ai profesorului Mungiu, printre care prof. dr. Vlaicu Șandor (Cluj), prof. dr. Doina Azoicăi, prof. dr. Stela Goția, prof. dr. Corneliu Neamțu și dr. Victor Diaconescu (Iași). Cum era de așteptat, tonul textelor este unul elogios, iar majoritatea repetă realizările profesionale ale celui aniversat: înființarea domeniului algeziologiei în România, manifestările grupate sub denumirea „Zilele medicamentului”, tratatele, monografiile, deschiderea Centrului pentru Studiul și Terapia Durerii.
    Revista debutează cu un text semnat de Silviu Brill, președintele Asociației israeliene pentru terapia durerii, un fost student al lui Mungiu pe vremea când acesta din urmă era șef de lucrări. Îl descrie pe Ostin Mungiu ca un „deschizător de drumuri”, „un model prin felul în care a descoperit și promovat un nou domeniu, punând bazele și educând o nouă generație”. Dr. Irina Jaba (Universitatea Yale), și ea tot o fostă studentă, scrie despre accentul pus de Mungiu pe cercetarea științifică: „Ne-a demonstrat că axioma publish or perish este o latură esențială a vieții universitare și a transmis la generații întregi de doctori ceva din inițiativa dumnealui de a deschide oportunități noi în cercetarea științifică”.
     Articolul semnat de prof. dr. Aurelia-Nicoleta Cristea (disciplina farmacologie și farmacie clinică a UMF „Carol Davila” București) înregistrează drept „cea mai mare realizare practică” a profesorului Ostin Mungiu „introducerea în România a noii legi a opioidelor”, dar laudă și echilibrul și firea optimistă a personalității omagiate. O abordare particulară are prof. dr. Ion Fulga, prorector UMF „Carol Davila” București, care alege să povestească de „piedicile nejustificate” întâmpinate de Ostin Mungiu în parcursul său profesional. Descrie un episod în care o televiziune a renunțat la a-l mai invita în cadrul unei emisiuni, când realizatorii au aflat că Alina Mungiu-Pippidi este fiica profesorului. Spre amuzamentul cititorului, Ion Fulga include în textul său și o recenzie a volumului „Opioizii de la clasic la modern”, scrisă încă de la apariția cărții. „Recenzia nu a văzut niciodată lumina tiparului până acum, deoarece redactorii revistelor la care a fost trimisă au considerat-o excesiv de elogioasă. Nu este elogioasă. Prezintă numai adevăruri obiective. Dar așa arată adevărurile în cazul profesorului Mungiu.”
     Scăpările de ortografie și punctuație din întreaga ediție („vre-o”, „creiat”, „Ageniei”, „lunina”) – dar și alternarea textelor cu diacritice și a celor fără diacritice – știrbesc din plăcerea lecturii și din calitatea unui efort editorial benign, bine intenționat. O corectură atentă a volumului ar fi fost un (alt) cadou bine meritat pentru a 75-a aniversare a profesorului Ostin C. Mungiu.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe