Newsflash
Cultură

Aniversare

de Dr. Al. TRIFAN - oct. 18 2013
Aniversare
   Se împlinesc 20 de ani de la crearea primului institut de cercetare a totalitarismului din România. Aflat în subordinea Academiei, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST) a aniversat la 26–27 septembrie a.c. două decenii de activitate. Fondat în aprilie 1993, acesta şi-a consacrat activitatea cercetării trecutului recent al României, editării de studii, volume de documente, sinteze monografice, memorii, dicţionare biografice şi enciclopedii. Periodicul trimestrial al „Arhivei Totalitarismului“ publicat de INST împlineşte şi el în acest an două decenii de apariţie neîntreruptă. Aniversarea a prilejuit organizarea Conferinţei cu participare internaţională „Fenomenul totalitar: între realităţi istorice şi abordări istoriografice“. Manifestarea a debutat cu o şedinţă aniversară în Aula Academiei desfăşurată joi, 26 septembrie a.c., eveniment la care au fost invitaţi să participe, pe lângă membri din conducerea Academiei, personalităţi ale vieţii publice şi ştiinţifice din ţara noastră.
   Acad. Ioan Haiduc, preşedintele Academiei Române, a rostit cuvântul de deschidere şi a invitat la microfon pe înalţi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, Bisericii Greco-Catolice şi ai celei protestante. Patriarhia Română a emis o decoraţie ecleziastică pentru prof. Radu Ciuceanu şi Institutul Naţional de Studiu al Totalitarismului pe care-l conduce. A luat cuvântul Nicolae Văcăroiu, fost prim-ministru în anul 1993, când s-a emis Decretul de înfiinţare a INST. Acad. Răzvan Theodorescu a arătat că acest institut, unic în peisajul cultural românesc, urmează să-şi focalizeze cercetările asupra a ceea ce dsa a numit „cele patru vârste nedemocratice ale României secolului XX“. În încheiere, prof. dr. Radu Ciuceanu a rostit o alocuţiune de suflet, urmărită cu emoţie de asistenţă.
   Lucrările conferinţei s-au defăşurat pe parcursul a două zile împărţite în trei sesiuni de comunicări, la sediul INST din str. arh. Grigore Cerchez nr. 16, Bucureşti. Peste 20 de specialişti din România, Republica Moldova şi Federaţia Rusă au participat cu prezentări privind cele mai recente rezultate ale cercetărilor. Tematica lucrărilor conferinţei a inclus subiecte privind relaţiile internaţionale în timpul Războiului Rece, rezistenţa şi disidenţa anticomunistă, dezbateri istoriografice despre totalitarism, situaţia exilului românesc ş.a

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe