Newsflash
Cultură

Anevrisme gigant și conservarea auzului în neurinom

de Dr. Cristian TEODORESCU - iun. 14 2016
Anevrisme gigant și conservarea auzului în neurinom
     Sala de consiliu a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ București a găzduit, la 23 mai, două conferințe susținute de prof. dr. Takanori Fukushima, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi ai lumii, care își desfășoară activitatea la Duke University Medical Center din Carolina de Nord (SUA) și Duke Raleigh Hospital. Prof. dr. Fukushima este și directorul institutului Carolina Neuroscience Institute for Skull Base Surgery, având în palmares peste 24 de mii de intervenții chirurgicale.
     Neurochirurgul american, specialist în chirurgia tumorilor de bază de craniu, tumorilor pituitare, neurinoamelor de acustic și anevrismelor cerebrale, a dezvoltat o alternativă chirurgicală a craniotomiei, intitulată „Keyhole surgery“. Intervenția constă în operarea la microscop prin intermediul unui mic orificiu realizat în dreptul locului afectat, cu avantaje net superioare în ceea ce privește recuperarea postoperatorie. Prin această tehnică se poate interveni în spasme hemifaciale, nevralgii trigeminale sau glosofaringiene.
     În conferința susținută la București, prof. dr. Fukushima a prezentat mai multe intervenții realizate în scopul conservării auzului în prezența neurinomului de acustic, precum și chirurgia anevrismelor complexe și severe care nu pot fi rezolvate endovascular. Intervenția chirurgicală în neurinomul de acustic este considerată de specialiști a fi foarte sigură, în condițiile unei rezecții tumorale precise, iar auzul se păstrează în 60–85% din cazuri. Prof. Fukushima a prezentat o parte din microinstrumentele pe care le utilizează în practica sa, clasificate în funcție de importanța lor. Pe primul loc se situează teardrop shape, side-port pressure adjustable sucker, un instrument pentru intervențiile minim invazive dezvoltate de medicul american. Locul al doilea este ocupat de non stick bipolar forceps, iar microscissors ocupă locul al treilea.
Prof. dr. A. V. Ciurea alături de prof. dr. Takanori Fukushima
 
     Prof. dr. Fukushima a precizat care sunt principalele dezavantaje ale tehnicii de abordare prin fosa medie în vederea conservării nervului cohlear: anatomia complexă, pierderea semnificativă de sânge, afectarea nervului facial, edem la nivelul lobului temporal, timpul de lucru mai mare și spitalizarea prelungită. Abordarea retrosigmoidiană pentru tumorile mici și medii prezintă mai multe avantaje: acces mai ușor, anatomie mai simplă, edemațiere rar întâlnită, nervii facial și cohlear sunt localizați ventral de tumoră, iar timpii de lucru și spitalizare sunt mai reduși.
     Referitor la anevrisme, profesorul mărturisește că a operat peste 2.300 de cazuri, dintre care un sfert au aparținut clasei C de dificultate: 240 de cazuri de anevrisme cavernoase și pericavernoase, 220 de cazuri de anevrisme gigant (de peste 2 cm) și 40 de cazuri de anevrisme fusiforme. Vârsta medie a celor cu anevrisme gigant a fost de 57 de ani, majoritatea fiind femei (115), cu localizare în partea stângă (116). Cele mai multe au fost localizate intracavernos (58), urmate de cele paraclinoid (50) sau de la nivelul arterelor bazilare sau vertebrale (24).
     La sfârșitul conferinței, prof. dr. Takanori Fukushima a primit o diplomă din partea Societății Române de Neurochirurgie. Profesorul din America a fost însoțit de prof. dr. Helmut Bertalanffy, directorul Centrului de Neurochirurgie Vasculară din cadrul International Neuroscience Institute din Hanovra (Germania). Acesta a făcut o scurtă prezentare a drumului parcurs de profesorul Fukushima de-a lungul carierei, din momentul absolvirii Facultății de medicină din Tokyo și dezvoltării tehnicilor de neuroendoscopie în orașul natal, până la asocierea cu Universitatea din Berlin și cariera didactică din Carolina de Nord.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe