Newsflash
Cultură

Amănuntele fac perfecţiunea...

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - nov. 14 2011
Amănuntele fac perfecţiunea...
   …iar perfecţiunea nu-i un amănunt. Îl citez pe Michelangelo Buonarroti de câte ori pot. Acum pot. El punea preţ pe amănunte şi timpul acestora n-a trecut. Doar că nu sunt întotdeauna preţuite. Iată, de pildă, să luăm o ediţie de ştiri de pe Realitatea TV. Semnalăm o prezenţă masculină agreabilă, de bărbat frumos (ceea ce nu-i chiar un amănunt), fără ca aceasta să impieteze în vreun fel asupra prestaţiei sale jurnalistice. Acum prezintă o corectă şi consistentă rubrică de actualitate ştiinţifică. Mimică expresivă, moderat sobră; participă emoţional, trăieşte ştirea, pune întrebări pertinente şi incitante interlocutorilor, afişează o curiozitate de pasionat în materie. Poartă un tricou casual negru, cu mânecă lungă, aduce vag cu George Clooney, doar că… are părul dat cu gel. Efect pur cosmetic, veţi zice, amănunt în stare să atragă constant atenţia unei anume populaţii-ţintă feminine, alcătuită din telespectatoare dornice mai mult să-l vadă decât să-l audă. Fascinat sau numai ameţit de incongruenţa propriilor exprimări verbale şi non-verbale, frumosul prezentator consideră că nu mai e cazul să ne spună cine e şi nici acel domn „Silviu“, pe care-l roagă să-şi dea cu părerea despre sateliţi, nu e desecretizat, adică nu se găseşte afişat sau rostit, ori şi afişat şi rostit, cu nume, prenume şi competenţă – cum s-ar cădea. Amănunte? Nu chiar. Autogol în poarta credibilităţii.
   Alt amănunt, înregistrat în prezenţa lui Cristian Român, bună cunoştinţă, senior editor la „Ştiinţă şi tehnică“, competent comentator şi analist al domeniului: din mare grabă, dânsul plasează repetat, de două ori, anul 2005 ca an al apariţiei teoriei einsteiniene a relativităţii şi nimeni-nimeni – inclusiv moderatorul – nu pare să observe şi să rectifice. Amănunt? Poate. Dar un lucru e limpede: carismatica gazdă nu-şi ascultă invitaţii.
   Ca să ne liniştim, francofoni fiind, trecem pe TV5 şi facem un salt, în cazul de faţă, de la ştiinţă la literatură. Un magazin literar la care participă şi romancierul Frédéric Beigbeder (pronunţie corectă: begbede). Se promovează, cu elan, cărţi. Literaţii continuă să scrie şi în secolul XXI, ba chiar şi după Apocalipsă. „Un prim bilanţ după Apocalipsă“ este lucrarea celui amintit. Se trage spuza pe turta cărţilor tipărite în versiunea Gutenberg; cartea digitală, se spune, excelează prin greşeli de ortografie, mai ales pe iPad. …De digital să depindă, oare, sau de cel care îl „păstoreşte“? Fireşte, cartea clasică este de neegalat în multe privinţe, dar observaţia cu greşelile de ortografie puse pe seama digitalului copiază povestea drobului de sare: se pot evita, simplu, prin setări potrivite. S-ar impune, poate, o oarece alfabetizare computaţională, discernământ şi deschidere la nou. Dar „amănuntul“ cu obiectivitatea şi echidistanţa le-a scăpat vorbitorilor. Ba chiar se cultivă rămânerea „pe poziţii“. Iată cum: este promovată opera unei scriitoare actuale. Comentariul de prezentare (voce din off, abuziv şi strident arhaizantă), laudă cu un patos prăfuit măiestria scriitoarei şi calitatea producţiilor care ies „de sub pana ei“. Expresia se află în totală derivă faţă de imaginea scriitoarei care, fără nicio pană, apelează, vizibil, la tastatura unui laptop. Autorii promoului se bazează probabil – sau nu se bazează? – pe faptul că vorba rostită contează numai şapte la sută în transmiterea unui mesaj, tonul şi aura cuvintelor deţin 38 la sută din impact, iar ceea ce se vede, fie că se spune, fie că nu se spune, valorează 55 la sută.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe