Una dintre cele mai aşteptate expoziţii ale anului, „Gustav Klimt & Künstlerkompagnie“ a avut recent vernisajul la Castelul Peleş din Sinaia. Detalii despre lucrările prezentate în cadrul manifestării – ce se desfăşoară până la jumătatea lunii decembrie – ne oferă dl dr. Mihail Călin.

 "> Altă faţă a lui Klimt - Viața Medicală
Cultură

Altă faţă a lui Klimt

de Dr. Mihail CĂLIN - sept. 27 2012
Altă faţă a lui Klimt

Una dintre cele mai aşteptate expoziţii ale anului, „Gustav Klimt & Künstlerkompagnie“ a avut recent vernisajul la Castelul Peleş din Sinaia. Detalii despre lucrările prezentate în cadrul manifestării – ce se desfăşoară până la jumătatea lunii decembrie – ne oferă dl dr. Mihail Călin.

 

   Precedată de o lungă şi inspirată campanie de promovare, expoziţia temporară „Gustav Klimt & Künstlerkompagnie“, ce marchează 150 de ani de la naşterea artistului, a avut, în sfârşit, vernisajul weekendul trecut, la Castelul Peleş. Prezen­tarea lucrărilor – realizate alături de Ernst Klimt şi Frantz Matsch între 1883 şi 1886, pentru decorarea reşedinţei de vară a regelui Carol I – aduce în prim-plan opera de tinereţe, mai puţin cunoscută, a celebrului pictor. De altfel, în 1948, o comisie de inventariere considera aceste opere (ca şi pe cele ale lui Alphonse Mucha, de la Pelişor) drept pictură secundară sau chiar fără valoare, reevaluarea lor având loc abia în anii ’70 ai secolului trecut. Existenţa la castelul din Sinaia a unor picturi semnate de Klimt este, probabil, o surpriză pentru mulţi dintre vizitatorii săi, cel puţin în anii trecuţi ele fiind ori omise, ori menţionate în treacăt, în cursul tururilor ghidate.
   Lucrările realizate de Künstler­kompagnie la Peleş sunt structurate în trei programe decorative. Primul este cel de copii după picturi ale unor mari maeştri – Rembrandt, Tiţian, Velasquez, Anton van Dyck –, aflate în jurul anului 1885 la Kunsthistorisches Museum din Viena. Al doilea, galeria de strămoşi ai regelui Carol I, prin care se atestă vechimea familiei sale şi se evocă trecutul glorios al acesteia, este compus din nouă picturi realizate de Gustav Klimt şi Franz Matsch; lucrările mobile ale celor doi, amplasate iniţial în vestibul, sunt expuse în original, alte trei, realizate de Klimt, ce fac parte din decoraţia fixă a Casei scării de onoare, fiind prezentate ca repro­duceri. În fine, decoraţiile sălii de teatru, mai greu de observat în timpul unui tur obişnuit al castelului, au fost pentru prima oară reproduse şi expuse laolaltă într-o formă vizibilă (şi tangibilă), cu ocazia acestui eveniment. Ele sunt reprezentate de pictura plafonului, intitulată „Poetul şi Poezia“, realizată de Matsch, şi friza în opt panouri cu tema „Muze, măşti, alegorii şi embleme“, în care Klimt, eliberat parcă de academismul impus de celelalte două programe, anticipează opera sa de mai târziu.
   Deşi s-ar putea să nu corespundă aşteptărilor celor mai puţin informaţi asupra conţinutului său – destui întrebau pe forumuri, înaintea vernisajului, dacă vor putea admira şi… „Sărutul“ –, iniţiativa completează imaginea asupra operei lui Klimt şi continuă seria excelentelor expoziţii temporare cu care Muzeul Naţional Peleş ne-a obişnuit în ultimii ani.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe