Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Alice Munro un Cehov al Canadei rurale

Viața Medicală
Geo VASILE luni, 28 octombrie 2013

Nobel pentru Literatură 2013

 

   A treisprezecea femeie din lume şi prima scriitoare din Canada câştigătoare a premiului Nobel pentru Literatură, Alice Munro (Alice Ann Laidlow) realizează şi o altă performanţă absolută prin obţinerea laurilor Academiei Regale Suedeze: aceea de a impune pentru prima oară pe întreg mapamondul specia numită short story, proză scurtă sau povestire, în care scriitoarea excelează de-o viaţă. Ea reabilitează definitiv demnitatea unei forme literare adesea însoţite de acea prejudecată care i-a marcat inclusiv propria carieră.
   „Sunt bucuroasă şi recunoscătoare – ar fi spus ea «la cald» – şi deosebit de mulţumită că acest premiu va atrage atenţia asupra scriitorilor din Canada“. Redăm şi o frază din textul a ceea ce îndeobşte se numeşte Laudatio: „Munro este apreciată pentru arta subtilă a nuvelelor ce poartă amprenta unui stil clar şi a realismului psihologic“.
   În pragul împlinirii a 82 de ani, în iulie 2012, Alice Munro hotărâse să spună adio scrisului, nu înainte de a-şi fi lansat volumul „Dear Life“. Dar nu era prima dată când anunţase acest lucru. Consecventă a fost în schimb în obstinata opţiune, de-a lungul anilor, pentru proza scurtă, pentru un mod de a nara esenţial, pregnant, alegându-şi cu acurateţe cuvintele pentru a instaura într-un spaţiu redus o lume (personajele feminine fiind prioritare). Acea lume ce evoluează ca un laitmotiv în provinciile Ontario şi Columbia Britanică, dar mai ales în orăşelul obârşiilor sale, Wingham, Huron, Ontario, unde scriitoarea s-a născut la 10 iulie 1931, în familia unui crescător de animale căsătorit cu o învăţătoare. A publicat prima povestire – „The Dimensions of a Shadow“ – în vremea studenţiei, în anii cincizeci. Tot atunci abandonează universitatea şi se căsătoreşte cu James Munro, cu care se mută la Vancouver. Va divorţa de acesta în 1972 şi va reveni în Ontario, unde se va stabili în orăşelul Clinton şi se va căsători cu fostul ei coleg de universitate, geograful Gerald Fremlin.
   Prima culegere (15 povestiri), „Dance of the Happy Shades“, i-a apărut în 1968, obţinând un mare succes de public şi de critică, distinsă fiind cu unul din cele mai importante premii canadiene, Governor General’s Literary Award. Acelaşi premiu i se va mai acorda de două ori pentru volumele sale ulterioare de povestiri, dintre care amintim: „The Moons of Jupiter“ (1982), „The Progress of Love“, „Runaway“ (2004), „Too Much Happiness“ (2009), tradus şi în limba română de Editura Litera, „Prea multă fericire“ (2011, versiune în limba română de Ioana Opaiţ), „The Wiew from Castle Rock“ (2006). În 2009, scriitoarei i se acordă premiul Man Booker International pentru întreaga carieră.
   Un alt scriitor, Jonathan Franzen, n-a pregetat să scrie despre Munro ca despre „cea mai mare scriitoare în viaţă din America de Nord“. Povestirile şi nuvelele celei supranumite „Cehov al Canadei rurale“ abordează dinamica relaţiilor omeneşti, fără să ocolească aspectele cele mai crude şi dureroase, uneori violente ale vieţii, conflictele morale şi psihice, ruptura dintre generaţii, proiecte contradictorii de viaţă. Bravura scriitoarei canadiene constă mai ales în a face din faptul cotidian ceva senzaţional, evenimentul curent, anodin fiind ridicat la puterea unei epifanii ce are chipul şi lumina intensă ale unei foste sau viitoare fericiri.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC