În 1952, Lippman a descris o formă de migrenă care generează un fel de aură, însoţită de percepţia distorsionată a volumului propriului corp sau a obiectelor din jur, pe care adesea pacienţii le descriu ca nişte imagini reflectate de o oglindă deformată. Trei ani mai târziu, neurologul britanic Todd i-a atribuit acestui sindrom o denumire oarecum poetică – „Alice în ţara minunilor“, inspirat de celebra scriere a lui Lewis Carroll. Intrând în detalii, revista belgiană LE GENERALISTE descrie, în nr. 968, acest sindrom ca pe „o formă de migrenă ce poate fi atribuită unei afecţiuni parietale drepte. Ea se caracterizează prin apariţia subită, după o aură oftalmică, a unor închipuiri privind modificarea bruscă a formei, a taliei, a volumului unui membru sau a unei părţi din corp, concomitent cu o parestezie“. (...)"> ALICE ÎN ŢARA… MIGRENELOR - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

ALICE ÎN ŢARA… MIGRENELOR

de L. DANIELESCU - sept. 17 2010
ALICE ÎN ŢARA… MIGRENELOR

În 1952, Lippman a descris o formă de migrenă care generează un fel de aură, însoţită de percepţia distorsionată a volumului propriului corp sau a obiectelor din jur, pe care adesea pacienţii le descriu ca nişte imagini reflectate de o oglindă deformată. Trei ani mai târziu, neurologul britanic Todd i-a atribuit acestui sindrom o denumire oarecum poetică – „Alice în ţara minunilor“, inspirat de celebra scriere a lui Lewis Carroll. Intrând în detalii, revista belgiană LE GENERALISTE descrie, în nr. 968, acest sindrom ca pe „o formă de migrenă ce poate fi atribuită unei afecţiuni parietale drepte. Ea se caracterizează prin apariţia subită, după o aură oftalmică, a unor închipuiri privind modificarea bruscă a formei, a taliei, a volumului unui membru sau a unei părţi din corp, concomitent cu o parestezie“. (...)

    Aceste iluzii par, pentru unii suferinzi, foarte reale. În termeni neurologici, este vorba de macro- sau de microsomatognozie. Asemenea distorsionări ale percepţiei corporale se pot referi la întregul trup sau doar la o parte a acestuia. În general, macrosomatognoziile sunt mai frecvente decât microsomatognoziile. Sindromul se manifestă mai des în copilărie, fără a fi întotdeauna însoţit de migrene, apoi dispar. Se cunosc şi cazuri când asemenea simptom a fost semnalat după administrarea unui sirop de tuse. Reprezentările neurale ale propriului corp în spaţiu, dimensiunile şi contururile sale sunt exprimate în multiple „hărţi“ neurale organizate ca o reţea şi situate în talamus şi în cortex. Diverse experimente au dovedit că există o mare plasticitate în reprezentările neurale ale corpului şi este probabil că aceste „hărţi“ ale senzaţiei somatice suferă transformări reversibile în decursul unor aure migrenoase. Distorsiunile corporale sunt adesea înlocuite cu deformări ale mediului înconjurător (spre exemplu – automobilele de pe stradă par de mărimea unor jucării) sau ale sunetelor percepute. Sindromul la care ne referim aici poate apărea şi ca urmare a unei infecţii cu virusul Epstein-Barr sau ca manifestare a unor tumori cerebrale. Şi drogurile halucinogene (cu osebire LSD) pot provoca asemenea sindrom. Iată de ce unii specialişti se întreabă dacă senzaţiile pe care le are Alice când ajunge în Ţara minunilor sunt urmarea utilizării drogurilor de către autor, a unei experienţe migrenoase trăite de el sau reprezintă, pur şi simplu, rodul unei imaginaţii debordante. Unii cercetători care s-au interesat îndeaproape de viaţa lui Lewis Carroll, pornind de la câteva scrisori ale acestuia (în care se plângea că avea „viziuni ciudate“), consideră că el a suferit de migrene oftalmice şi că întâmplările trăite, în carte, de Alice reflectă experienţa personală a autorului. (...)
Mai multe detalii în zairul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe