Newsflash
Cultură

Alice în ţara memoriei

de Demostene ŞOFRON - ian. 22 2015
Alice în ţara memoriei
   Faptul că Julianne Moore a câştigat Globul de Aur pentru interpretarea rolului dr. Alice Howland nu surprinde deloc, mai ales că acest prim premiu deschide calea spre alte două distincţii râvnite: BAFTA, respectiv Oscar. Altceva e surprinzător: că un film cum este Still Alice (2014) nu obţine şi alte nominalizări: pentru cel mai bun film, pentru regie (Richard Glatzer şi Wash Westmoreland), pentru scenariu adaptat (Lisa Genova, Richard Glatzer), actorii din roluri secundare (Kristen Stewart, şi nu numai, ar fi meritat), coloana sonoră originală (Ilan Eshkeri).
„Still Alice“ propune numeroase şi incitante întâlniri. Voi începe cu dr. Lisa Genova. Născută în 1970, Lisa Genova este neurolog şi scriitor de succes. Este absolventă Bates College, cu specializarea în biopsihologie, urmată de un doctorat la Harvard în ştiinţe neurologice (în 1998). A fost cercetător în cadrul prestigioaselor Massachusetts General Hospital East, Yale Medical School, McLean Hospital, National Institutes of Health şi, în prezent, susţine cursul de neuroanatomie la Harvard Medical School. Ca scriitor, Lisa Genova a debutat în 2007, cu Still Alice (carte tulburătoare despre boala Alzheimer), urmată de Left Neglected (2011, tema: sindromul abandonului) şi Love Anthony (2012, despre autism), cărţi bazate pe cazuri reale, bestselleruri traduse în mai multe limbi de circulaţie mondială.
„Still Alice“ a făcut furori încă din anul lansării, 2007, romanul fiind deja adaptat pentru teatru, în 2013, de Christine Mary Dunford pentru Lookingglass Theatre din Chicago. Ca şi cartea, filmul este unul de succes, datorită întregii echipe artistice: regizorii Richard Glatzer şi Wash Westmoreland, actorii Julianne Moore, Alec Baldwin, Kate Bosworth, Kristen Stewart, Shane McRae, Stephen Kunken, Maxine Prescott, Daniel Gerroll, Seth Gilliam, Erin Darke,  compozitorul Ilan Eshkeri sau Denis Lenoir (imagine).
Julianne Moore face un rol admirabil, care i-a adus până în prezent nu mai puţin de 17 premii, cel mai recent fiind Globul de Aur. Interpretarea o plasează, după mine, în top 5 actriţe ale momentului şi nu este nicio exagerare. Trece de la o stare la alta: tristeţe, uimire, încredere, speranţă, teamă, jenă, cum numai marile actriţe reuşesc. Ajunge doar să o asculţi şi ai în faţa ochilor drama cauzată de boala Alzheimer: „Numele meu este dr. Alice Howland. Nu sunt neurolog, nu sunt medic. Doctoratul meu este în psihologie. Am fost profesor la Universitatea Harvard, timp de 25 de ani. Am predat cursuri de psihologie cognitivă, am făcut cercetări în domeniul lingvistic, am susţinut conferinţe şi cursuri în lumea întreagă. Nu am venit să vă vorbesc ca expert psiholog sau lingvist. Am venit pentru a vă vorbi ca expert în boala Alzheimer. Nu vindec pacienţi, nu conduc stagii clinice, nu studiez mutaţiile ADN-ului şi nici nu consiliez pacienţii sau aparţinătorii lor. Am ajuns expert, pentru că am fost diagnosticată cu Alzheimer cu un an în urmă, fază incipientă (...) nu mai lucrez de mult timp la Harvard. Nu mai citesc şi nici nu mai scriu articole ştiinţifice de mult timp. (...) Lupt ca să-mi găsesc cuvintele pe care vreau să le spun şi deseori mă aud spunându-le greşit (...) Dacă mă întrebaţi ce am făcut ieri, ce s-a întâmplat, ce am văzut, simţit sau auzit, mă forţez să vă dau detaliile corecte. Pot doar ghici din cele întâmplate. În realitate, nu sunt sigură de nimic.“ Acesta este dr. Alice Howland. Aceasta este Julianne Moore într-un rol etalon pentru întreaga ei carieră artistică. Filmul prezintă întregul spectru al manifestărilor bolii Alzheimer, de la simptomele cognitive (tulburări de memorie, de vorbire, dezorientare spaţială şi temporală) la cele non-cognitive (agitaţie, depresie, anxietate).
Filmul a avut un buget de patru milioane de dolari, iar filmările au durat 23 de zile. National Board Review Awards îl plasează între primele zece filme independente ale anului 2014. Personal, l-aş situa între primele trei, independente sau nu.
La succesul filmului a contribuit enorm regizorul Richard Glatzer, diagnosticat şi el cu boala Alzheimer. În timpul filmărilor la „Still Alice“, s-a folosit de notiţele pe care le lua pe un iPad. Implicarea lui este încă o dovadă că boala poate fi depăşită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe