Newsflash
Cultură

Adevărata libertate

de Geo VASILE - mar. 27 2014
Adevărata libertate
Rui Zink (n. Lisabona, 1961) – profesor în cadrul departamentului de studii portugheze al Facultăţii de ştiinţe sociale şi umane de pe lângă Universidade Nova de Lisboa – este un autor de romane, nuvele, eseuri, piese de teatru şi cărţi pentru copii, ale cărui multe opere au fost traduse şi în română, la Editura Humanitas: „A Espera“ (Aşteptarea), „Destinaţia turistică“ (O destino turístico, premiul Ciranda 2009) şi „O Anibaleitor“ (Cititorul din peşteră, 2013). Sugestia de fond a acestei din urmă cărţi ar fi că în vremuri în care aproape nimeni nu mai citeşte cărţi, lăsându-se meduzaţi de televiziune sau site-urile web, un cititor apare ca o excepţie, ca un veritabil „monstru“, în cazul de faţă un utopic gigant ce nu poate locui decât peste mări şi ţări, într-o peşteră precum homericul ciclop Polifem.
Personajul prozatorului portughez, Anibalector, este un erudit extrem de volubil, lucid, evaluator rafinat şi ironic al cărţilor şi oamenilor, calităţi dobândite prin viciul „nepedepsit“ al lecturii. Prin el Zink emite alegaţii cuceritoare asupra relaţiei carte–cititor–scriitor, ceea ce ne face să acordăm „monstrului“ său circumstanţe atenuante pentru păcatul de a-şi fi devorat feluriţii agresori sau naufragiaţi de-a lungul secolelor. Bănuindu-i-se existenţa pe o insulă la antipozi, în afara timpului şi spaţiului, oamenii „normali“, cititori doar de tabloide şi facturi, de reclame, afişe electorale şi sms-uri, finanţează echipajul unei nave comandate de un căpitan şchiop să plece într-o expediţie de capturare, a „monstrului“ lecturii, „un animal pe cât de fantastic, pe atât de feroce“, spre a fi expus la Grădina zoologică, unde cred ei i-ar fi locul.
 Protagonistul acestei aventuri-parabole, deja bărbat în toată firea, deapănă propria poveste a fostului ştrengar şterpelitor de portofele în respectivul port, dar mai ales aventura sa involuntară pe mări fantasmatice, încoronată de descoperirea insulei şi a unicului său locuitor. Penultimul episod, cel al întâlnirii cu Anibalector, convieţuirea cu acesta în peşteră este sarea şi piperul cărţii şi proba de foc a talentului şi hazului amar al autorului portughez. Fiindcă întâmplarea regizase totul, naratorul de mai târziu „pică“, la propriu, pe vasul ce tocmai se pregătea să ridice ancora de la chei, din vârful unei parâme unde se refugiase spre a scăpa de urmăritorii din „Garda regală“ (sic!). Fapt e că, deşi e reperat de căpitan şi pedepsit ca un intrus pe navă, în cele din urmă „musul“ este asimilat de echipaj, mai ales după ce, aruncându-se în apă, recuperează harta de navigaţie a căpitanului. Pe ea figura traseul şi numele a cel puţin zece mări, inclusiv Marea Uitării cu insula pe care locuia cititorul din peşteră. Misiunea căpitanului poate continua, aşadar. Din senin se stârneşte, pe Marea Uitării, o furtună cu valuri înalte cât zgârie-norii din Singapore, drept care ambarcaţiunea dispare în abisul acvatic.
  Anonimul puştan-mus se trezeşte într-o peşteră pardosită cu cărţi şi oase („tibii, clavicule, hârci“), a cititorului numit Anibalector, care îşi face apariţia în chip de perete cu o enormă cocoaşă, şi i se adresează în portugheză, fireşte (vorbeşte zece limbi, inclusiv româna şi umbundu). Astfel debutează dialogul cu gorila de dimensiunea a zece elefanţi, ce mărturiseşte că a citit inclusiv Biblia, adolescentul supra­vieţuitor al naufragiului spu­nându-i că vine dintr-o lume care nu prea citeşte – se dedică trup şi suflet concursurilor tv, felurite­lor campionate sau tele­no­­­velelor. Replica lui Anibalector este nimi­ci­toare, rezumând mesajul cărţii lui Rui Zink la: „Cititul înseamnă să faci lucrurile să se întâmple în capul tău. Nu să stai ca o rumegătoare să te zgâieşti la un perete vorbitor!“.
 Musul nostru are noroc şi cade la pace cu „monstrul“ de erudiţie, ce renun­ţă la potenţiala friptură „în sânge“, acordându-i şan­sa de a-i deveni inter­lo­cutor sau discipol. Adoles­centul acceptă acest rol de Seherezadă, în schimbul supravieţuirii. Zis şi făcut. Începe cu Jules Verne şi, de-a lungul unui timp nedefinit, parcurge marii autori ai literaturii mondiale, de la Tolstoi şi Dostoievski la Cortázar. Extrem de sugestive sunt analizele a două sonete de Camões, dar şi o dovadă a expertizei didactice a lui Rui Zink. Ce înseamnă scrierea unui roman pe înţelesul tuturor? Împletirea unor fire diferite – ritm, sens, cuvinte – pentru a ţese un covor de cuvinte, cu un desen mai mult sau mai puţin laborios, intricat, stimulator, misterios.
 Anibalector este şi un spirit extrem de selectiv, dar şi un critic exigent. El îşi previne discipolul că nu trebuie să-i placă totul. A fi disponibil ca cititor înseamnă a fi şi selectiv. Ca să-ţi formezi gustul trebuie mai întâi să ţi-l educi. Şi cititorul trebuie să aibă stil, nu numai scriitorul. O definiţie fericită şi plină de miez a esteticianului Rui Zink ar fi că „O poveste bine povestită poate fi lucrul cel mai nesărat de pe lume. În schimb, o poveste prost povestită poate fi de milioane“. Şi pentru că epilogul nu trebuie amânat prea mult, Anibalector îşi încheie colocviala prelegere, ademenit fiind pe plaja insulei cu mormane de cărţi noi descărcate de oamenii comandantului navei, ce reapare prin aceeaşi voinţă auctorială prin care dispăruse. Nu poate rezista ispitei de a salva cărţile dinadins puse pe foc de marinari şi cade în capcana vânătorilor-marinari ce-i administrează câteva găleţi de curara, după care îl transferă la bord şi fac cale întoarsă.
Ajuns în port, este ridicat de câteva macarale şi transportat în aripa special construită a Grădinii zoologice, unde este pus în lanţuri. Ex-discipolul, asumându-şi toate riscurile, inclusiv închisoarea, nu-i poate ignora melancolia, muţenia, drept care face imposibilul şi-l eliberează. Locul lui nu era în epoca aceea în care a citi făcea din el un monstru la propriu, ci acolo unde „adevărata libertate, chiar cea adevărată, este lectura“. Nu scrisul!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe