Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

ACUZAŢII, RADIAŢII, SOLUŢII

Viața Medicală
L. DANIELESCU vineri, 6 mai 2011

   Dacă iarna, în apartamentul nostru, e prea frig, avem de-a face cu un disconfort care poate avea urmări asupra sănătăţii. Dar nici căldura (prea) mare nu e sanogenă. Mai mult, după cum relatează LE GENERALISTE într-un articol din nr. 998, cercetătorii occidentali acuză creşterea temperaturii din locuinţe ca fiind un factor favorizant al obezităţii. Un studiu ce a cuprins perioada 1978–2008 a arătat că în apartamentele din Marea Britanie, de pildă, temperatura medie din livinguri a crescut de la 18,3°C la 19,1°C, iar în camerele de locuit (dormitoare) – de la 15,2°C la 18,5°C. (...)

   Dacă iarna, în apartamentul nostru, e prea frig, avem de-a face cu un disconfort care poate avea urmări asupra sănătăţii. Dar nici căldura (prea) mare nu e sanogenă. Mai mult, după cum relatează LE GENERALISTE într-un articol din nr. 998, cercetătorii occidentali acuză creşterea temperaturii din locuinţe ca fiind un factor favorizant al obezităţii. Un studiu ce a cuprins perioada 1978–2008 a arătat că în apartamentele din Marea Britanie, de pildă, temperatura medie din livinguri a crescut de la 18,3°C la 19,1°C, iar în camerele de locuit (dormitoare) – de la 15,2°C la 18,5°C. În SUA, media temperaturii din camerele de zi a rămas relativ constantă, dar în încăperile celelalte a crescut de la 18,3°C, la 20,2°C. Dar ce legături există între acestea şi supraponderalitate? Cel puţin două: consumul de energie al organismului este invers proporţional cu temperatura mediului ambiant, iar rolul grăsimii viscerale este mai important decât se credea. Căci, spre deosebire de ţesutul adipos „obişnuit“, care serveşte, în special, la stocarea energiei, grăsimea viscerală este un adevărat organ termogenic: ca să „ardă“ are nevoie de… frig. O experienţă întreprinsă în SUA a demonstrat că o scădere a temperaturii ambiante de la 22°C la 16°C a activat grăsimea viscerală la toţi subiecţii care au participat la studiu. Temperatura însă poate influenţa şi consumul alimentar: când creşte, avem mai puţină poftă de mâncare, dar contextul social şi atractivitatea alimentelor pot perturba această regulă generală. După cum o masă savuroasă într-o companie plăcută, într-o încăpere bine încălzită, favorizează obezitatea, chiar dacă alimentele consumate nu sunt foarte calorigene. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC