Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Actriţa şi ora de teatru

Viața Medicală
Constanţa MARINESCU luni, 5 decembrie 2011
   Câteodată, lucrurile sunt aranjate, de undeva, într-un fel anume. Acum câteva zile, citisem pe internet o ştire cum că nu ştiu ce scriitor primise formularele pentru Oana Pelleasinucidere asistată şi mă tot obseda informaţia. Chiar şi scriitorii au început să o ia pe panta aceasta a unei lumi nebune, nebune…?!
   Dar, iată, premiera de miercuri, 16 octombrie a.c., de la „Metropolis“, m-a făcut să întâlnesc un alt fel de scriitor, Jean Cocteau, şi piesa „Vocea umană“. Deşi scrisă în 1930, subiectul nu are vârstă. Este povestea unei iubiri care ia sfârşit după cinci ani de fericire. Povestea unei femei care trăieşte cu o speranţă, un ultim telefon pe care îl aşteaptă de la iubitul plecat după o milionară şi care, din laşitate, îşi ia rămas bun în acest mod: un simplu telefon.
   Piesa-monolog îi dă posibilitatea actriţei Oana Pellea să facă dovada întregului său talent. Atunci când a declarat că „mă simt ca un artist instrumentist. O partitură ce îmi oferă ocazia de a sonda limitele şi posibilităţile instrumentului artistic Oana Pellea“, cred că a descris exact ceea ce, spectator fiind, ţi se relevă. Sensibilitate, durere, puterea de a minţi când eşti „la pământ“, iubire… Sentimente pe care doar o femeie le poate trăi. Iar Oana Pellea este o femeie-actriţă.
   Ar trebui să mai amintim, fără îndoială, că regia este semnată de Sanda Manu, profesoara Oanei Pellea în urmă cu 26 de ani. Ce spune Sanda Manu despre fosta sa elevă? „Mă reîntâlnesc cu actriţa clovn, actriţa furtună (…) excentrică, într-un cuvânt – cu actriţa celebră“.
   Noi, cei din sală, ne-am întâlnit cu ele, iar celebritatea mai avea un reprezentant, de data aceasta spectator: Radu Beligan.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.