Newsflash
Cultură

Actopolis: artă și societate

de Dr. Raluca BULEA - mai 26 2017
Actopolis: artă și societate
     Creația artistică ne ajută de multe ori să ne îndepărtăm de realitatea imediată, de preocupările cotidiene, pentru a pătrunde într-un univers atemporal, guvernat de simboluri și metafore, care contribuie toate la nașterea impresiei de frumos. Sunt însă și prilejuri în care aceeași creație se abate de la drumul consacrat, pentru a străbate alte poteci. Acestea sunt menite să aducă în prim-plan probleme grave ale societății actuale, să ne sensibilizeze în fața lor, să ne facă să reflectăm la ele și, de ce nu, să schimbe puțin câte puțin mentalități înrădăcinate adânc.
     Transformările pe care spațiul urban le suferă – ca o consecință a schimbărilor stilului de trai, a exigențelor noastre, dar și ca urmare a modificărilor suferite de însăși structura populației – au reprezentat punctul de plecare al unui incitant proiect în care arhitectura, urbanismul și spiritul civic  și-au dat întâlnire pentru a identifica posibile alternative pentru modul în care ne-am putea organiza orașul în viitor. Sugestiv denumit „Actopolis – arta de a acționa”, proiectul organizat la inițiativa Institutului Goethe a reprezentat o provocare adresată unor grupuri variate de specialiști în arhitectură, peisagistică, urbanism, sociologie, dar și cetățenilor obișnuiți, dornici să se implice mai activ în posibile decizii legate de spațiul public. Doi ani de activitate de teren în șapte mari orașe – inclusiv Bucureștiul –, combinată cu dialog transnațional în vederea transferului de idei, s-au concretizat acum într-o expoziție itinerantă care a făcut un popas și la noi, în spațiile de la Arcub Gabroveni și la sediul Institutului Goethe. S-a dorit astfel prezentarea raportului intermediar al unei activități care oferă practic tuturor posibilitatea de implicare pentru transformarea și reamenajarea orașelor în care trăiesc.
     Proiectul local s-a intitulat „București Sud, construiește-ți propriul oraș”. Locuitorii jumătății sudice a Capitalei au fost invitați, printre altele, să își imagineze că sunt primari pentru o perioadă, și astfel, să ia decizii în beneficiul comunității pe care o reprezintă. Provocarea s-a dovedit mobilizatoare, oamenii devenind dintr-o dată dornici să se implice mai mult și să facă schimbări în jurul lor. Imagini, filme și mărturii scrise ale acestui adevărat exercițiu civic constituie contribuția românească la Actopolis.
     Reprezentând o altă epocă, dar având ca element comun intervenția artistică asupra aspectului urban, expoziția „Raze de soare colorate” – de la Institutul Balassi, ne-a propus o călătorie peste timp. Popasul l-am făcut la trecerea dintre veacurile XIX și XX, până la cel de-al Doilea Război Mondial. Aici ne întâlnim cu creația lui Miksa Róth (1865–1944), artist cu o influență remarcabilă în artele decorative, prin vitraliile și mozaicurile care stârnesc și în prezent admirația privitorului. Prin prezentarea reproducerilor unor desene și schițe ale lui Roth, însoțite de fotografii ale vitraliilor sale și ale clădirilor pe care acestea le împodobesc, pătrundem într-un univers ce oscilează de la clasic la neogotic și Art Nouveau, plăsmuit de un adevărat maestru. Meritele sale au fost recunoscute prin numeroasele premii ce i-au fost acordate la expozițiile universale din primele patru decenii ale secolului XX. Lucrările sale originale se găsesc în spațiul privat, dar și în numeroase edificii publice, dintre care Palatul Culturii din Târgu Mureș, Parlamentul și Banca Națională de la Budapesta sunt pentru noi cele mai cunoscute și ușor accesibile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe