Newsflash
Cultură

Abordul afecțiunilor asociate sarcinii

de Prof. dr. Ion BRUCKNER - iul. 19 2017
Abordul afecțiunilor asociate sarcinii
     Progresul tehnic rapid și important a făcut ca medicina modernă să evolueze către o medicină a specialităților. Însă în practica medicală curentă, indiferent de specialitate, medicul îngrijește pacienți ale căror stări sau suferințe nu se limitează la o singură entitate sau un singur organ. Literatura medicală a urmat aceeași tendință cu multe tratate și manuale ce se adresează bolilor sistemice. Unul dintre ele este și volumul Afecțiuni medicale în sarcină, apărut recent la Editura Academiei Române, sub coordonarea dr. Anca Maria Panaitescu și a prof. dr. Gheorghe Peltecu. Cartea se adresează atât obstetricienilor, cât și altor medici, indiferent de specialitate, deoarece abordează problematica deosebită a particularităților suferințelor medicale în sarcină.
     Sarcina este o stare fiziologică ce determină modificări adaptative complexe care pot suprasolicita organismul matern. În acest context, orice stare morbidă capătă o importanță deosebită, cu o evoluție particulară care necesită un tratament adecvat astfel încât să nu afecteze mama sau fătul. Considerente etice majore fac ca nicio metodă terapeutică medicamentoasă să nu poată fi supusă unei testări prin studii controlate la femeia însărcinată. Experiența specialiștilor capătă astfel o importanță covârșitoare.
     Reunind un grup remarcabil de specialiști români și străini, lucrarea abordează cu o deosebită competență patologia medicală ce poate fi asociată sarcinii. Pornind de la unele particularități ale femeii însărcinate – cum ar fi creșterea vârstei materne, frecvența mai mare a obezității sau a comorbidităților asociate, unele infecții particulare (ca de exemplu infecția cu virusul imunodeficienței dobândite) –, lucrarea abordează toate aspectele medicale ce pot surveni în cursul sarcinii.
     Lucrarea, prin complexitatea subiectelor abordate, poate fi un instrument util obstetricienilor care au sarcina de a urmări, evalua și îngriji parturientele, dar și pentru alți specialiști a căror competență poate fi solicitată în asistența unei gravide. Efortul editorilor trebuie apreciat, iar lucrarea trebuie recomandată tuturor celor interesați.

 

 

Anca Maria Panaitescu, Gheorghe Peltecu – Afecțiuni medicale în sarcină. Editura Academiei Române. București, 2017

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe