Newsflash
Cultură

Abordare integrativă în cardiologie

de Dr. Ilie URLEA-SCHON - feb. 23 2018
Abordare integrativă în cardiologie
Prof. dr. Massimo Fioranelli de la Universitatea „Guglielmo Marconi” din Roma a realizat împreună cu valoroșii săi colaboratori o lucrare de referință în domeniul cardiologiei, „Integrative Cardiology: A New Therapeutic Vision”. Pe parcursul a aproape trei sute de pagini, structurate în trei părți și douăzeci de capitole, autorii au realizat un adevărat ghid al abordării integrative în prevenția și tratamentul bolilor cardiovasculare.

Primul capitol este dedicat fitoterapiei în bolile cardiovasculare. Sunt prezentate plantele cu acțiune directă asupra mușchiului cardiac, cele cu acțiune asupra sistemului neuro-vegetativ, dar și plantele care influențează/interferă aterogeneza.

Al doilea capitol este dedicat rolului și locului homeopatiei în bolile cardiovasculare. Homeopatia trebuie înțeleasă corect, aplicată cu discernământ și utilizată doar de cardiologii cu o vastă experiență clinică alopată. Binecunoscutul principiu după care aceasta trebuie să funcționeze este primum non nocere. De asemenea, foarte interesant și util este capitolul referitor la terapia cu doze mici. Principiul este următorul: sistemul-gazdă se confruntă cu mesageri moleculari care încearcă prin informații țintite să influențeze diferite fenomene fiziopatologice complexe. O parte a acestui capitol este dedicată terapiei micro-inflamației.

Lucrarea abordează pe larg și în detaliu rolul și locul acupuncturii, al suplimentelor nutritive (inclusiv ciupercile), al microbiomului sănătos (perfect adaptat organismului-gazdă), al combaterii stresului – în cadrul conceptului integrativ al psiho-neuro-imunologiei și al psiho-cardiologiei, al influenței – deseori nefaste – a sistemului endocrin, al procesului de îmbătrânire, al unei alimentații și al unui stil de viață sănătos și echilibrat, al terapiei cu ozon, al interferențelor oncologie-cardiologie, respectiv dermatologie-cardiologie.

Concluzionând, aceasta este o lucrare care nu trebuie să lipsească din biblioteca și preocupările niciunui cardiolog vizionar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe