Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Abordare culturală a sinuciderii

Viața Medicală
Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU joi, 16 ianuarie 2014

Cartea scrisă de sociologul Vadas Gyula şi de psihiatrul Veress Albert prezintă un amplu studiu despre sinucidere în rândul populaţiilor maghiară şi română şi declanşează o discuţie despre rolul profilactic al suportului social, în special al familiei extinse. Este abordat şi subiectul complicat al folosirii psihiatriei în „scopuri iredentiste“.

   Iată o carte elegantă, cu o ilustraţie de Zichy pe copertă, care, la prima vedere, nu pare să aibă legătură cu medicina, ci cu fenomenul religios. Însă este suficient să răsfoieşti primele pagini, ca să constaţi ce vrea să spună titlul Fârtatul diavolului: autorii – Vadas Gyula şi Veress Albertfac o analiză a fenomenului suicidar; se credea că diavolul este cel care îi îndeamnă la sinucidere pe oameni. Cine îl cunoaşte pe dr. Veress Albert, medic psihiatru jovial şi convivial, îi vine greu să înţeleagă de ce a abordat un astfel de subiect. Trebuie însă recunoscut că sinuciderea este încadrată în tulburările psihice (pe drept sau pe nedrept, este o altă problemă). Cartea de faţă reprezintă ediţia românească îmbunătăţită a unei lucrări apărute iniţial în limba maghiară, în 2012, cu prilejul reuniunii de psihiatrie româno-maghiare.
Autorii subintitulează cartea „Despre sinuciderile din Ciucul de Sus“. De fapt, lucrarea cuprinde cu mult mai mult: o abordare culturală a sinuciderilor din Europa şi din ţara noastră, cum rareori avem prilejul să citim. Sunt abordate aspectele morale şi religioase ale sinuciderii (de aici raportul cu diavolul) exhaustiv şi erudit. Impresionantă este culegerea de cazuri de sinucidere din presa austro-ungară, unde fiecare notiţă de ziar face cât o mică nuvelă.
Partea ştiinţifică, mai puţin atractivă pentru laici, prezintă – cu date numeroase şi bine susţinute de dovezi – situaţia sinuciderilor din Ţinutul Secuiesc. Este cunoscută frecvenţa crescută a sinuciderilor la populaţiile ugro-finice, dar doctorului Veress şi echipei sale îi datorăm publicarea de date de la noi. Sinuciderile din judeţul Harghita sunt prezentate nu doar statistic, ci şi prin studii sociologice, unele desfăşurate printre tineri, ale căror comentarii despre viaţă şi (in)utilitatea ei sunt bine prezentate. Răzbate, din tonul participanţilor la anchetă, o nuanţă de depresie.
Autorii produc sugestii de profilaxie a sinuciderilor şi pun accentul pe rolul suportului social, în special al familiei extinse şi pe nivelul socioeconomic (sărăcia favorizează sinuciderea).
Cartea posedă o documentare foarte exactă, susţinută de grafice, tabele şi ilustraţii, aşa încât se citeşte cu mult folos de medici, sociologi, psihologi. Aşa cum avertizează, hâtri, autorii în prefaţă: „De nu veţi citi cartea, veţi câştiga timp. Dacă o veţi face, veţi avea parte, poate, de ceva mai bun!“.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.