Newsflash
Cultură

A început concursul „George Enescu“

de Anca FLOREA - sept. 16 2016
A început concursul „George Enescu“
     La 3 septembrie s-a dat startul unei noi ediții a Concursului internațional „George Enescu“. Lansarea a fost precedată de o conferință de presă condusă și moderată de Oana Marinescu, director de comunicare al competiției. La aceasta au fost invitați Lucian Vărșăndan, secretar de stat în Ministerul Culturii, și câțiva dintre românii ce au obținut premii la edițiile din anii trecuți.
    La ediția din acest an a concursului s-au înscris, la secțiunile pian, vioară, violoncel, compoziție, 317 tineri din 48 de țări. Din aceștia au fost selectați 196 de concurenți. Am aflat, de asemenea, că finala se va transmite în direct pe ecranul amplasat în fața Ateneului. S-a menționat și valoarea premiilor puse în joc: premiul I – 15.000 de euro, premiul II – 10.000 de euro, iar premiul III – 5.000 de euro, în timp ce la compoziție, partitura simfonică ce se va clasa pe primul loc va primi 10.000 de euro, iar cea camerală – 7.000 de euro. Trofeul acestei ediții, din cristal și granit, poartă semnătura artiștilor plastici Iulia Năstase și Mihai Băncilă și „este o interpretare a ideii de vis, reprezentând cele trei instrumente suprapuse, într-o formă stilizată“. Se vor acorda, de asemenea, două premii speciale constând în burse în cadrul unor instituții academice și prezențe la festivaluri internaționale importante.
    Pornind de la tema actualei ediții – „Trăiește-ți visul“ – tinerii invitați au vorbit despre speranțele și emoțiile lor din momentul intrării în concurs și, desigur, despre clipa în care au aflat că au câștigat un premiu. Sebastian Androne a câștigat, în 2014, premiul I la compoziție, lucrarea sa fiind cântată, în primă audiție absolută, chiar în concertul de deschidere, iar violonista Anna Tifu, violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Mihai Ritivoiu s-au regăsit, în acea seară, ca soliști în Triplul concert de Beethoven, alături de Filarmonica bucureșteană, sub bagheta lui Horia Andreescu.
    La 4 septembrie a început prima etapă a festivalului, concurenții evoluând în fața unor jurii alcătuite din personalități de marcă precum David Geringas sau Marin Cazacu la violoncel, Pierre Amoyal, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Florin Croitoru sau Remus Azoiței la vioară, Peter Donohoe sau Viniciu Moroianu la pian. Câțiva dintre aceștia vor susține la rândul lor recitaluri care, cu siguranță, vor fi interesante. La secțiunea de compoziție, juriul îi cuprinde pe Zygmunt Krauze, Peter Ruzicka, Adrian Iorgulescu și Dan Dediu, acesta din urmă vorbind, de altfel, la conferință, despre ce a însemnat pentru el obținerea premiului I în 1991 și despre nivelul deosebit al lucrărilor din acest an. La conferința de presă au participat numeroși reprezentanți mass-media, dar poate prea puțini cronicari muzicali, iar întrebările așteptate au fost înlocuite de recomandări și propuneri.
    Până la 25 septembrie, melomanii vor reveni frecvent la Ateneu, mulți dorind să asiste, de asemenea, și la etapele ce au loc la Universitatea Națională de Muzică. De menționat că TVR va transmite o parte dintre concerte și recitaluri, iar Mezzo tv va difuza toate etapele, precum și acele seri oferite de membri ai juriului, dar și de laureații din 2014: violonistul Ștefan Tarara, pianistul Josu de Solaun și violoncelista Eun-Sun Hong.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe