Newsflash
Cultură

35 de reuniuni şi o viaţă implicată

de Stela GAŞPARI - dec. 4 2013
35 de reuniuni şi o viaţă implicată
După cele două volume publicate în primăvară, „Glontele cu parfum de crini“ şi „Umbra noastră cea de toate zilele“, dr. Virgil Răzeşu recidivează la mijlocul toamnei cu un nou volum: 35. Cartea este dedicată ediţiei cu acelaşi număr al Reuniunilor Chirurgilor din Moldova, recent desfăşurată la Piatra Neamţ.
În deschiderea reuniunii, autorul i-a avizat pe cei prezenţi că volumul aflat în mapele lor nu este doar un gest de protocol, cartea aparţinând tuturor chirurgilor români, scrisă de cei care, an de an, au luat drumul Neamţului pentru a-şi exprima propriile gânduri şi experienţe. Prezentându-şi cartea, Virgil Răzeşu apelează la un proverb chinezesc: „Oricât de bună ar fi sămânţa pe care ai semănat-o, nu aştepta roadele înainte de împlinirea vremii“. Medicul consideră că, pentru sine, vremea aceea chiar s-a împlinit şi ea îl îndeamnă să întoarcă privirile către viaţa ce s-a scurs şi să se întrebe dacă a trăit-o cum se cuvine sau nu.
Cu înţelepciunea oferită de o viaţă trăită cu demnitate, în dragoste şi preţuire pentru semeni, autorul ne oferă o scriere densă în fapte şi semnificaţii, într-o inspirată cascadă, ilustrată cu numeroase imagini alb-negru şi color, instantanee ale faptelor petrecute.
Doctorul Răzeşu se dovedeşte profund implicat în viaţa cetăţii în care trăieşte de 50 de ani şi în care s-a împlinit ca profesionist şi cetăţean şi dedică o parte consistentă istoriei medicinii din zona de la poalele Ceahlăului, de la începuturi până în zilele noastre. Apelând la o amplă documentaţie, autorul trece în revistă momentele cu impact asupra dezvoltării societăţii şi, implicit, a medicinii locului şi îi evocă pe făuritorii vetrei medicale nemţene şi pe cei care au contribuit la progresul ei de-a lungul timpului. Nu se poate trece peste recursul său la obiectivitatea cu care suntem datori să judecăm timpul, obiectivitate cu care se ridică împotriva acelora care, negând cu înverşunare tot ce s-a petrecut în timpul regimului de tristă amintire, de aproape jumătate de secol, neagă propria lor activitate.
Cea mai mare pondere a cărţii este rezervată cronicii celor 35 de reuniuni chirurgicale nemţene desfăşurate până în prezent. Dar autorul nu ne oferă o relatare seacă, aridă, a derulării acestora, ci o înnobilează cu fapte şi evenimente, trecând-o prin filtrele propriei sensibilităţi şi conferindu-i veşmântul uman, cu toate împlinirile, satisfacţiile şi dezamăgirile sale. Autorul evidenţiază în mod deosebit pragul care desparte cronica celor 35 de reuniuni, reprezentat de evenimentele din decembrie 1989, şi face ample şi pertinente consideraţii asupra celor două perioade, net diferite din toate punctele de vedere.
Înainte de ’89, contactul cu chirurgia de pe alte coordonate geografice era absent pentru majoritatea profesioniştilor noştri, dominaţi nu numai de lipsurile materiale cunoscute, ci şi de îngrădirea accesului la progresele specialităţii. Ceea ce ne parvenea erau doar ecouri distorsionate despre ce realizau alţii. Reuniunile nemţene se numărau printre puţinele modalităţi de documentare şi astfel căpătau o importanţă capitală pentru realizarea progreselor cu care eram datori faţă de specialitate, facilitând un schimb de experienţă necesar şi benefic. Organizarea manifestărilor respective nu era lipsită de tot felul de piedici sau dificultăţi, materiale sau de altă natură. Dar, cu insistenţă şi eforturi deosebite, organizatorii reuşeau să le asigure un nivel academic deosebit şi să contribuie la menţinerea a ceea ce se poate numi familia chirurgicală.
După ’89, odată cu deschiderea către medicina vestică şi, mai ales, către fraţii noştri de dincolo de Prut, explozia informatică şi elementele de chirurgie modernă au devenit realităţi incontestabile, care şi-au pus amprenta pe configuraţia generală a reuniunilor noastre, ce au căpătat o altă personalitate. Concomitent, condiţiile generale de organizare şi desfăşurare s-au îmbunătăţit, au fost dominate de libertatea de acţiune şi au depins mai puţin de factori aleatori, au facilitat realizarea schimbului dintre generaţii, ca şi apariţia unor noi echipe, la fel de dornice de afirmare ca şi cele din trecut. Iar ceea ce trebuie remarcat este că audienţa şi interesul pentru ele au rămas aceleaşi.
Interesant este capitolul „O samă de cuvinte“, inspirat după bătrânul Neculce, în care autorul oferă cuvântul unora dintre participanţii constanţi la reuniunile nemţene. Iată câteva din gândurile exprimate: profesorul Nicolae Constantinescu, Bucureşti: „A existat şi există în reuniunile de la Piatra Neamţ ceva inefabil, deci care nu poate fi exprimat prin cuvinte şi aceasta este atmosfera academică, mediul fertil pentru confruntările de idei, în care tonul iniţial era dat de doctorul Răzeşu şi era preluat de către toţi ceilalţi“. Profesorul Romeo Scerbina, Chişinău: „Pentru mine, Reuniunile Chirurgilor din Moldova «Iacomi-Răzeşu» reprezintă cele mai fericite prilejuri, atât pentru viaţa chirurgicală şi ştiinţifică, cât şi pentru cea spirituală, de care noi, cei din Basarabia, avem nevoie pentru a ne încărca «bateriile» cu românism ca să supravieţuim în realitatea moldoveană“. Profesorul Irinel Popescu: „Prin forţa împrejurărilor, nu m-am numărat printre participanţii lor constanţi. Însă convingerea la care am ajuns a fost că despre aceste manifestări ştiinţifice ar putea să scrie orice chirurg din România, chiar şi unul care n-a participat niciodată. Atât erau de cunoscute şi, aş spune, de îndrăgite!“.
Fraza frumoasă şi curată cu care autorul ne-a obişnuit în scrierile sale face şi de această dată deosebit de plăcută lectura şi ne prilejuieşte satisfacţia de a-i descoperi, în fiecare pagină, dragostea şi preţuirea pentru limba noastră, pe care o socoteşte printre cele mai frumoase şi mai bogate.
„35“, ultima carte a doctorului Virgil Răzeşu, face dovada profesionistului profund implicat în problematica propriei specialităţi, a istoricului şi a cronicarului timpului său, oferindu-ne o interesantă şi amplă frescă a ultimei jumătăţi de secol a unei societăţi în permanenţă prefacere şi agitaţie, cu adânci repercusiuni asupra vieţii personale şi colective.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe