Doctorul Mihai Ranete, unul dintre cofondatorii Caravanei cu Medici, a demarat, în urmă cu aproape doi ani, un proiect nou, care începe să câștige teren în prezent:„Sanovan. Servicii Medicale Mobile”.
„Sanovan. Servicii Medicale Mobile” ţintește în mod special angajaţii din depozite și fabrici. În același timp, în urma unui parteneriat, au beneficiat de servicii medicale gratuite și tineri sportivi din ţară.
Carte de vizită:
Ce își propune Sanovan?
Proiectul are un scop preventiv și educativ și se adresează, în principal, companiilor mici și mijlocii, cu angajaţi care lucrează preponderent în depozite, fabrici, șantiere, dar și la birouri, și care nu au acces facil la un pachet de servicii medicale de bază. Sanovan se deplasează acolo unde este solicitat și face aceste analize medicale. În completarea investigaţiilor, oferă, cu ajutorul echipei de medici specialiști, workshopuri de sănătate. În cadrul lor, cadrele medicale răspund întrebărilor specifice legate de analizele efectuate. Proiectul este și o opţiune pentru orice companie care desfășoară acţiuni de Corporate Social Responsibility (CSR), ce pun în centru preocuparea pentru sănătatea și wellnessul clienţilor direcţi și/sau indirecţi sau ONG-uri care sprijină comunitatea printr-un acces facil la servicii medicale de bază.
Cine v-a ajutat să creaţi partea de imagine de brand?
Așa cum apare ca denumire, identitate vizuală, viziune și misiune – practic, ca un brand de sine stătător – există de aproximativ un an. Acest lucru s-a întâmplat în urma cooptării Ralucăi Kișescu în proiect, creative business strategist și deţinătoarea unei Diplome de Excelenţă pentru Responsabilitate Socială oferită de International Advertising Association (IAA). Ea deţine și o nominalizare la Effie Awards pentru proiectul UA made in RO, dedicat antreprenorilor ucraineni. Partener în demersul nostru este și agenţia AdSymphony ca partener în acest demers.
Ce obiective v-aţi propus pentru primul an al proiectului?
Să ajungem la cât mai multe categorii de beneficiari: angajaţi din mediul urban și rural, adulţi și copii, persoane în putere și persoane vulnerabile. Ne dorim să testăm serviciile noastre, fiind flexibili faţă de tipurile de investigaţii medicale pe care le oferim, dar și de serviciile adiacente. Un alt obiectiv este să ajungem cunoscuţi în cât mai multe medii, de aceea am fost prezenţi la TV sau în cadrul unui program de tip incubator de business.
Care sunt etapele prin care ia naștere colaborarea cu o companie sau organizaţie?
În primul rând, identificăm nevoia unei companii sau organizaţii și bugetul disponibil. Apoi stabilim împreună numărul și tipul de pachete de servicii medicale accesate în funcţie de nevoi și de buget, precum și locul unde vom merge. Acesta poate fi o sală de ședinţe, un cabinet medical, un depozit, o sală de cursuri, o sală de sport. Practic, orice spaţiu care îndeplinește condiţii igienico-sanitare. Noi ne ocupăm de avizele necesare desfășurării unui act medical în aceste spaţii. Astfel, aducem noi sănătatea la cei care nu găsesc timp și resurse pentru a se deplasa la o unitate medicală fixă.
Cum pot oameniile să beneficieze de serviciile Sanovan?
Există două astfel de posibilităţi: 1) dacă sunt angajaţii unei companii care nu a achiziţionat pachete de servicii medicale pentru aceștia sau care dorește să le suplimenteze cu servicii de tip screening, așa cum oferim noi, cu sau fără un workshop de sănătate, pentru a explica rezultatele și a oferi sfaturi de îmbunătăţire; 2) dacă fac parte dintr-o categorie de sprijin pentru un potenţial sponsor al nostru în cadrul proiectelor acestuia de CSR.
Puteţi exemplifica?
Un exemplu ar fi parteneriatul cu Oscar Downstream din această vară, parte din platforma „România Merge Tot Înainte” lansată de ei. În cadrul său au beneficiat de servicii medicale gratuite tineri sportivi de la unele cluburi sportive școlare, dar și rezidenţi ai unor centre de îngrijire și asistenţă sau locuitori ai unor comune care au demonstrat iniţiativă și bună administrare a resurselor. Condiţia obligatorie pentru ca Sanovan să se deplaseze pentru investigaţii oriunde în ţară este de a avea minimum 40 de pacienţi strânși la un loc.
Care este echipa care vă ajută în furnizarea serviciilor medicale mobile?
Echipa noastră este formată din medici specialiști și rezidenţi. În funcţie de tipul beneficiarilor și al serviciilor pe care le efectuăm, dar și de disponibilitatea medicilor, alegem echipa care se deplasează. În medie, vorbim de o echipă formată din cinci sau șase medici. Efectuăm diverse investigaţii, inclusiv ecografie, spirometrie, ECG, măsurarea tensiunii arteriale și calculul indicelui de masă corporală (IMC). Efectuăm și analize de sânge prin intermediul unor analizoare de tip „point-of-care”. Lucrăm cu personal medical mediu calificat, iar rezultatele analizelor sunt obţinute într-un timp foarte scurt, având valori foarte precise. Până în prezent, am mers cu Sanovan în București și în judeţele Arad (Pecica), Timiș (Timișoara și Lugoj), Alba (Ceru Băcăinţi), Sibiu (Tălmaciu și Sadu).
Lucraţi și cu voluntari?
Nu avem voluntari decât din rândul beneficiarilor: persoane din cadrul companiei sau organizaţiei la care mergem ne ajută să amenajăm rapid spaţiul în care ne desfășurăm activitatea. Aceste persoane pot să stabilească în avans lista de programări, dar și comunicarea internă.
Cu cine colaboraţi pe plan local?
Colaborăm cu orice companie din mediul privat sau public, în funcţie de tipul beneficiarilor și al serviciilor. Întotdeauna ajungem să colaborăm pe plan local cu entităţi din mediul public. Până acum feedbackul a fost extraordinar din partea tuturor, întrebându-ne când revenim.
Cât timp este necesar pentru a organiza o caravană în afara Capitalei, de exemplu?
Avem nevoie de minimum patru săptămâni pentru a putea organiza o caravană în afara Bucureștiului.
Unde puteţi fi contactaţi pentru viitoare colaborări?
Pe medicii interesaţi să colaboreze, îi așteptăm să ne scrie la adresa contact@sanovan.ro. Tot aici îi așteptăm să ne scrie – sau pe conturile de LinkedIn, Facebook și Instagram – și pe cei interesaţi să achiziţioneze pachete de servicii medicale mobile pentru angajaţii lor.
Credeţi că sunt necesare mai multe astfel de servicii medicale?
Da. Dacă ne raportăm la statisticile medicale locale sau internaţionale, 55% din decesele înregistrate în 2022 sunt cauzate de boli ale aparatului circulator (Raport medical naţional: CNSSP 2022-2021). Iar dieta neadecvată este principalul factor de creștere a ratei mortalităţii în România (Raport medical european: State of Health România 2021). Ca să cităm unul dintre beneficiarii caravanei, o femeie descoperită cu hipertensiune și obezitate: „Maică, eu pot să mănânc și copaci. Și tu îmi spui să nu mânc slană?”.
Prin ce se diferențiază proiectul acesta de Caravana cu Medici?
Caravana cu Medici se adresează celei mai vulnerabile categorii de public, lipsită total de educație medicală, care nu are acces la servicii medicale de bază și se află cu preponderneță în mediul rural. Sanovan se adresează celor cu o educație medicală medie și avansată, dar care, din motive de teamă, de accesibilitate sau din motive financiare, merg la doctor doar când îi doare ceva și îi doare rău. Cu Sanovan ne propunem să cultivăm spiritul de prevenție cu ajutorul unor pachete medicale adaptate nevoilor care se pot efectua în maximum o oră, cu rezultate și interpetări pe loc și la prețuri atractive. Avantajul față de serviciile medicale obișnuite sunt date de logistică și de costuri - one time cost pentru angajator.
„Sanovan. Servicii Medicale Mobile” a început acum aproximativ doi ani la inițiativa medicului Mihai Ranete, doctor în medicină și medic primar la Institutul Clinic Fundeni, în cadrul unui proiect-pilot în Călărași. Dr. Ranete (fondator Sanovan) are o experiență de peste zece ani în servicii medicale mobile. El este cofondatorul primului proiect medical de tip caravană socială, Caravana cu Medici, despre care Viața Medicală a scris încă din anul 2020 (și despre care puteți citi mai multe aici. Ideea Sanovan, afirmă medicul, a pornit de la experiența Caravanei cu Medici, care a reprezentat un punct de plecare pentru Legea nr. 65 din 22 martie 2022 pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și care a introdus conceptul de asistență medicală mobilă și a regulilor pentru asigurarea acestui nou tip de servicii medicale. În același timp, expertiza internațională în domeniul serviciilor medicale mobile - în mod special din țări cu suprafață mare și accesibilitate redusă, precum SUA și India - a fost un alt punct de pornire.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe