Potrivit unui anunț făcut ieri de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență – DSU, Raed Arafat, Spitalul Ana Aslan (cunoscut și ca spitalul ROL 2) își va relua activitatea de terapie intensivă.
În prezent, a declarat ieri Raed Arafat, în baza informărilor pe care autoritățile le au de la Direcțiile de Sănătate Publică, în spitale „există 848 de paturi ATI COVID la nivel național disponibile”. Însă, a atras atenția șeful DSU într-un briefing de presă, din aceste paturi, 523 deja sunt ocupate, iar 102 din aceste paturi sunt în București.
„În ultima perioadă, inclusiv astăzi (ieri – n.red.), au avut loc discuții cu colegii de la Ministerul Sănătății, la care au participat și colegii de la Direcția de Asistență Medicală de Urgență de la Ministerul de Interne, de la DSU, și se lucrează, împreună cu Ministerul Sănătății și cu mai multe spitale, la creșterea capacității paturilor de terapie intensivă. Astfel, Ministerul Apărării ne-a confirmat că, de mâine (azi – n.red.), Spitalul Ana Aslan - ROL 2, cum era cunoscut - va relua activitatea de terapie intensivă și, de mâine (azi – n.red.) după-masă, vom avea acces la încă 12 paturi de terapie intensivă, urmând să crească la 23, într-o scurtă perioadă”, a declarat șeful DSU.
Totodată, Raed Arafat a explicat că autoritățile au mai multe locații unde urmează să crească numărul paturilor de terapie intensivă în următoarele zile, prin detașare de personal sau chiar și de echipamente medicale, și aici este vorba despre:
La „Marius Nasta” urmează să fie reinstalată unitatea mobilă de terapie intensivă, care va fi utilizată ca ultim resort, dar şi prin detaşare de personal acolo, care să activeze în ea, a mai precizat acesta.
La unităţile de primiri urgenţă (UPU), în perioada 1-8 septembrie s-au prezentat 3.154 de pacienţi sub suspiciune de a fi COVID pozitivi, 735 dintre ei confirmați a fi COVID pozitivi. La acest punct, Raed Arafat a ținut să sublinieze:
„Mai mulți pacienți ajung târziu, nu vin când apar simptomele și nu se testează când apar simptomele. Mai mult, în unele unități de primiri urgență, după ce s-a făcut anamneza cu pacienți pozitivi, au aflat că pacienții care ştiau că sunt simptomatici de câteva zile și nu s-au testat au mers la locul de muncă fiind simptomatici. Acest lucru face foarte grea combaterea răspândirii pandemiei”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe