Newsflash
Internaționale

Cornee din colagen de porc

de Dr. Diana Andronache - aug. 26 2022
Cornee din colagen de porc

Un studiu publicat recent demonstrează că implantul cornean fabricat din colagen porcin purificat poate restabili vederea în mod sigur și eficient la persoanele afectate de keratoconus avansat, prin metode minim invazive.

poza1

Studiul* a fost efectuat pe două cohorte, în Iran și India, iar rezultatele au fost publicate recent în Nature Biotechnology. Corneea are în componenţa sa predominant colagen proteic. De aceea, cercetătorii au folosit molecule de colagen derivate din piele de porc, care au fost purificate și produse în condiţii stricte, pentru uz uman.

Au obţinut astfel o alternativă la corneea umană. Ulterior, în dezvoltarea implantului, cercetătorii au stabilizat moleculele de colagen libere, alcătuind un material robust și transparent, care ar avea proprietăţile necesare pentru a rezista la manipulare și la implantare în ochi. Ţesutul cornean care provine de la un donator trebuie utilizat în termen de două săptămâni, însă cel realizat prin tehnici de bioinginerie poate fi păstrat până la doi ani înainte de utilizare.

Metodă sigură și simplă

Keratoconusul este o afecţiune degenerativă în care corneea se deformează și devine atât de subţire încât acest lucru poate provoca orbire. Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă chirurgicală, minim invazivă, pentru care nu sunt necesare suturi. Incizia în cornee se face cu mare precizie cu ajutorul unui laser avansat, însă la nevoie se pot utiliza și instrumente chirurgicale simple. Testată iniţial pe porci, metoda s-a dovedit a fi mai simplă și mai sigură decât un transplant convenţional de cornee.

Cercetătorii au observat că operaţiile efectuate pe un eșantion de 20 de persoane care fie erau oarbe, fie erau pe punctul de a-și pierde vederea din cauza bolii keratoconus au fost lipsite de complicaţii. Ţesutul s-a vindecat rapid, iar un tratament cu picături oftalmice imunosupresoare administrate pe o perioadă de opt săptămâni a fost eficient în a preveni respingerea implantului.

După o perioadă de urmărire de doi ani, nu au fost observate complicaţii. Vederea participanţilor s-a îmbunătăţit în mod semnificativ. După doi ani, niciun participant nu mai era orb, iar cercetătorii au observat că grosimea și curbura corneei au fost readuse la normal.

 


Notă autor:

*https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220811135339.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe