Newsflash
Diverse

ZILELE MEDICALE CARACALENE - Dialog medical în Oltenia

de Dr. Camelia DIACONU - nov. 16 2018
ZILELE MEDICALE CARACALENE - Dialog medical în Oltenia
Timp de trei zile, la sfârșit de octombrie, orașul Caracal a fost gazda unor manifestări știinţifice de amploare, ajunse deja la a zecea ediţie – Zilele medicale caracalene.
 
E venimentul, desfășurat în superba clădire istorică a Teatrului Naţional din Caracal, a fost organizat de Asociaţia Medicilor de Familie Olt, Spitalul Municipal Caracal, Asociaţia „Fiii și Prietenii Caracalului”, Colegiul Medicilor Olt, sub egida Universităţii de Medicină și Farmacie Craiova și a Uniunii Medicale Balcanice.
Pe parcursul celor trei zile, numeroase personalităţi ale medicinei românești au adus în atenţia participanţilor noutăţile știinţifice medicale ale momentului și au dezbătut probleme arzătoare din practica medicală. Au fost zeci de lucrări prezentate, din domenii precum cardiologie, nefrologie, ortopedie, pneumologie, medicină de familie, multe dintre ele punctând aspecte interesante întâlnite în activitatea clinică a medicilor acestui spital. Unul dintre cazurile care au suscitat ample dezbateri a fost cel al unei paciente în vârstă de 69 de ani cu abces hepatic. Este vorba de un caz care a ridicat probleme deosebite de diagnostic. Femeia, cunoscută cu diabet zaharat tip 2 de aproximativ 18 ani, în tratament cu antidiabetice orale, s-a prezentat pentru astenie fizică, inapetenţă, dureri abdominale, cefalee. Ecografia abdominală a relevat o forma­ţiune hipoecogenă la nivelul lobului drept hepatic, de 5–6 cm, iar probele de laborator au indicat anemie, leucocitoză, sindrom inflamator, sindrom de citoliză hepatică.
Imagistica prin rezonanţă magnetică nucleară a evidenţiat un proces înlocuitor de spaţiu în lobul drept hepatic, masiv, intens heterogen, pledând pentru diagnosticul de posibil abces hepatic. S-a intervenit chirurgical, la incizia formaţiunii evidenţiindu-se exteriorizare masivă de material purulent și detritusuri necrotice, cu culturi negative. Evoluţia pacientei a fost favorabilă după drenaj subfrenic, subhepatic, tratament antibiotic, antiinflamator.
Spitalul Municipal Caracal, menţionat documentar pentru prima dată de Tadeus Navarra în 1844, oferă asistenţă medicală pentru aproape jumătate din populaţia judeţului Olt. Spitalul are 94 de medici și 343 de angajaţi personal medico-sanitar, asigurând servicii medicale în 27 de specialităţi. La compartimentul de primiri urgenţe al spitalului, doar în perioada 1 ianuarie–30 iunie 2018 s-au prezentat 19.500 de pacienţi, dintre care aproximativ 3.000 au fost internaţi în secţii cu profil medical, iar 2.000 în secţii cu profil chirurgical. Peste 13.000 de pacienţi au plecat la domiciliu cu reţetă și indicaţii, după efectuarea investigaţiilor și tratamentului în urgenţă, iar 750 au fost trimiși către alte spitale cu posibilităţi superioare de investigaţii și tratament (București, Craiova, Slatina).
Sunt de apreciat perseverenţa și entuziasmul cu care organizatorii reușesc, pentru al zecelea an consecutiv, să transforme Caracalul, pentru trei zile, într-un pol al noutăţilor știinţifice medicale. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe