Newsflash
Diverse

WorldLab 2014

de Dr. Camelia GRIGORE - iul. 25 2014
WorldLab 2014
Peste cinci mii de specialişti din 111 ţări au participat la Congresul mondial de medicină de laborator – IFCC WorldLab Istanbul 2014 –, desfăşurat la Istanbul, în perioada 22–26 iunie 2014. Este un eveniment ştiinţific care se desfăşoară o dată la trei ani şi reuneşte specialişti care lucrează în laboratoare medicale din întreaga lume.
Anul acesta, IFCC (International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine), entitatea care a organizat acest eveniment, a dorit să reunească toate societăţile care au ca activitate medicina de laborator. De aceea, alături de sesiunile IFCC, pe par­cursul derulării congresului, au avut loc şi sesiuni ale altor asociaţii şi societăţi de me­di­cină de laborator din Europa, America, Asia şi Africa.
Printre ideile discutate la ediţia din acest an a congre­sului, care prefigurează viito­rul laboratorului, putem men­ţiona influenţa profundă pe care dezvoltarea tehnologică o are asupra medicinii de laborator, ceea ce face ca laboratoarele să fie forţate să-şi eficientizeze activitatea, prin automatizarea tuturor etapelor din procesul de lucru. În consecinţă, toate ţările au ca politică regruparea laboratoarelor în poluri de diagnostic, care să adune un număr cât mai mare de probe, astfel încât procesul de control intern de calitate să se adreseze unui număr cât mai mare de teste. Se fac eforturi pentru a atenua variabilitatea interlabora­toare, prin standardizarea internaţională a metodelor de diagnostic, respectiv, organizarea unor scheme de control extern la nivel naţional sau internaţional, care să acopere toate testele de laborator.
Acreditarea labora­toa­relor medicale con­form standardului ISO 15189 este în plină desfăşurare în toate ţările. Sunt în dezvoltare noi ramuri ale medicinii de laborator, genetica şi biologia moleculară, care în ultimii ani au generat noi teste, utile în diagnosticul, prognosticul sau urmărirea terapiei. Ele trebuie să îşi dovedească utilitatea clinică, iar specialistul din laborator este cel care asigură relaţia cu clinica, explicând utilitatea, dar şi limitele acestora.
Medicina personalizată este un deziderat al medicinii moderne şi reprezintă direcţia în care se îndreaptă eforturile echipelor de cercetători din toată lumea. Testele  genetice de laborator şi dezvoltarea unor biomarkeri noi reuşesc să surprindă particularităţile fiecărui bolnav şi să spună cum va reacţiona acesta la un anume tratament.  De ase­menea, este importantă şi urmă­rirea terapiei prin dozarea unor medicamente, pentru a aplica corect principiul „primum non nocere“.
Pacientul, beneficiarul muncii specialiştilor din sănătate, trebuie să fie un partener informat al actului medical, de aceea multe ţări au dezvoltat site-uri specializate, unde se găsesc explicaţii legate de testele de laborator, autorizate de societăţile ştiinţifice de laborator.
„Viitorul depinde de ceea ce facem azi“ (Mahatma Ghandi), iar viitorul medicinii de laborator are ca direcţii majore armonizarea internaţională şi dezvoltarea unor noi teste, utile în medicina personalizată a secolului în care ne aflăm.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe