Newsflash
Diverse

Valenţe europene ale chirurgiei laparoscopice pediatrice

de Dr. Isabela DRĂGHICI - nov. 14 2013
Valenţe europene ale chirurgiei laparoscopice pediatrice
   Marsilia, Capitala europeană a culturii 2013, a găzduit cel mai important eveniment din spaţiul european în domeniul chirurgiei laparoscopice pediatrice: a treia întâlnire anuală a ESPES (European Society of Paediatric Endoscopic Surgeons) şi al 22-lea congres al GECI (Groupe d’Etude de Coeliochirurgie Infantile).
   Lucrările s-au desfăşurat în amfiteatrul Spitalului Regional Timone din Marsilia, iar cuvântul de deschidere i-a aparţinut prof. dr. Pascal de Lagausie, din partea organizatorilor. Pe parcursul celor două zile de congres am avut prilejul să urmărim lecturile unor maeştri în domeniul tehnicilor minim invazive videoendoscopice pediatrice. Preşedintele ESPES, prof. dr. Azad Najmaldin (Marea Britanie), a fascinat audienţa cu un discurs onest, o pledoarie despre chirurgia pediatrică robotică, despre riscul şi limitele tehnicii laparoscopice. În aceeaşi manieră, prof. dr. Alexander Razumovsky (Rusia) a realizat o expunere cu privire la abordul miniminvaziv al patologiei hepatobiliare la copil şi nou-născut. Au mai susţinut prezentări prof. dr. Mark Davenport (Marea Britanie) şi prof. dr. Zacharias Zachariou (Elveţia), două figuri marcante ale chirurgiei laparoscopice pediatrice de pe continent, autori a numeroase cărţi şi tratate de specialitate. În fine, prof. Olivier Reinberg (Elveţia) a prezentat reconstrucţia esofagiană pe cale laparoscopică la pacientul pediatric.
   Dovadă a interesului major de care s-a bucurat această manifestare ştiinţifică, ce a depăşit cu mult graniţele bătrânului continent, a fost numărul impresionant al oaspeţilor veniţi din SUA, China, Noua Zeelandă, India, Turcia, Pakistan, Irak, Maroc şi Algeria pentru a-şi expune performanţele lor în diversele procedee minim invazive avangardiste. În această companie selectă, cu atât mai meritorii s-au dovedit profesionalismul şi ţinuta academică manifestate de membrii Societăţii Române de Chirurgie Laparoscopică Pediatrică (SRCLP), ale căror comunicări ştiinţifice au fost apreciate de specialiştii străini. Abordând câteva teme unice în cadrul congresului, delegaţia română a supus dezbaterii aspecte legate de apariţia complicaţiilor majore în chirurgia laparoscopică, de tratamentul laparoscopic al chistului hidatic hepatic (cu localizare multiplă) sau de tratamentul laparoscopic al obezităţii morbide la adolescenţi. Opinia generală a fost aceea că progresele chirurgiei laparoscopice pediatrice din România sunt evidente şi de netăgăduit, existând premisele unei vaste colaborări cu partenerii europeni.
   Unul din cele mai importante momente ale acestei manifestări s-a derulat  cu prilejul scrutinului prezidenţial şi executiv, efectuat online şi validat de Adunarea Generală a ESPES, în urma căruia SRCLP va putea fi reprezentată de preşedintele ei în Comitetul executiv al organizaţiei europene. Acest rezultat reflectă interesul real manifestat de toţi membrii societăţii noastre pentru dezvoltarea chirurgiei laparoscopice pediatrice din România. Prezenţa masivă a membrilor  SRCLP  la scrutinul european a reuşit să plaseze România în primele cinci ţări reprezentate în Comitetul ESPES, fiind totodată şi singurul stat est-european cu aceste atribute, alături de Franţa, Marea Britanie, Austria şi Italia.
   În acest context, societăţii române, ca parte integrantă a familiei europene, îi revine obligaţia morală de a prelua iniţiativa găzduirii în viitorul apropiat a unui congres european. Dacă în 2013 am avut o gazdă din vestul Europei, iar în 2014 ne aşteaptă o ţară istorică din centrul continentului (Slovacia – Bratislava), invităm partenerii noştri străini să continue periplul transeuropean spre est, astfel încât să fim cu toţii prezenţi, în 2015, la Bucureşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe