Newsflash
Diverse

Vaccinologia şi dosarul electronic de sănătate, pe agenda medicilor de familie

de Dr. Sandra Adalgiza ALEXIU - oct. 17 2014
Vaccinologia şi dosarul electronic de sănătate, pe agenda medicilor de familie
În perioada 18–20 septembrie a.c., la Braşov, a avut loc prima conferinţă regională „Asistenţa primară în sistemele de sănătate europene“, organizată de Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF). Evenimentul a avut obiectivul de a compara rolul şi locul medicului de familie în sistemul de sănătate românesc cu poziţia lui în alte ţări şi pentru acest lucru, SNMF a invitat personalităţi ale medicinii de familie internaţionale, precum prof. dr. Richard Roberts (SUA), dr. Arie van Beelen şi dr. Cassandra Zwaan-Gagenel (Olanda), prof. dr. Amanda Howe şi dr. Chris Derrett (Marea Britanie), prof. dr. Dilek Güldal (Turcia), prof. dr. Christos Lionis (Grecia). Tema principală a fost dezbătută în sesiuni interactive de cei 350 de participanţi. Printre tematicile abordate s-au aflat: optimizarea, aplicabilitatea, dezvoltarea, tendinţele actuale, perspectivele şi implementarea asistenţei primare în sistemele de sănătate europene. S-a urmărit găsirea soluţiilor practice la problemele şi tematicile dezbătute. Participanţii au interacţionat, au construit noi legături şi parteneriate, dezvoltând o perspectivă unică în cercetarea şi dezvoltarea sistemelor de sănătate la nivel european. Conferinţa a fost structurată în simpozioane, paneluri de discuţii şi ateliere, fiind completată şi de o şedinţă ordinară a senatului SNMF.
Două paneluri de discuţie au reunit speakeri din toate ţările participante, tematicile abordate fiind dosarul electronic de sănătate al pacientului şi modalitatea cum se aplică programele naţionale de imunizare în diverse ţări europene. Primul panel, dedicat dosarului electronic de sănătate al pacientului, a suscitat un deosebit interes din partea participanţilor, dar şi a presei, fiind momentul de vârf al conferinţei. Prezentarea aparţinându-i medicului Ciprian Vornicu a descris pe scurt poziţia SNMF asupra acestui subiect. Reamintim că la 16 septembrie a.c., SNMF a lansat documentul de poziţie privind implementarea dosarului electronic de sănătate (DES) al pacientului în România, acesta fiind disponibil în limbile română şi engleză pe site-ul SNMF. În el se arată că acest proiect reprezintă o evoluţie normală, în contextul progresului şi al creşterii utilizării sistemelor informatice în domeniul sănătăţii; în acelaşi timp, SNMF constată cu îngrijorare lipsa unei legislaţii clare referitoare la crearea, utilizarea şi păstrarea DES şi susţine adoptarea, în cel mai scurt timp posibil, a cadrului legislativ referitor la utilizarea lui. Documentul, precum şi prezentarea colegului nostru au argumentat fiecare deficit al acestui proiect şi au oferit soluţii pentru corectarea elementelor lipsă.
A urmat o expunere privind aspecte etice ale temei în discuţie, prezentate de dr. Liviu Oprea, vicepreşedintele SNMF, medic de familie în Iaşi şi conferenţiar de bioetică şi ştiinţe comportamentale la UMF „Grigore T. Popa“. Invitaţii străini au răspuns la câteva chestiuni punctuale care să permită înţelegerea modelului funcţional al acestui instrument în ţările unde îşi desfăşoară activitatea. S-a încercat implementarea dosarului electronic de sănătate al pacientului? Dacă da, de când şi dacă acest proces s-a finalizat? A avut loc o dezbatere publică privind utilitatea şi siguranţa datelor din DES, societatea civilă a fost implicată în această dezbatere? Care au fost paşii necesari pentru implementarea DES, care a fost secvenţialitatea legislativă pentru a construi un pachet de legi privind funcţionarea optimă a DES şi dacă există deja legislaţie clară privind protecţia datelor confidenţiale ale pacientului, cui aparţin datele medicale, cine asigură mobilitatea acestora în context transfrontalier? Care au fost costurile introducerii DES? Aşa cum ne-am aşteptat, am audiat o mare diversitate de situaţii şi am înţeles că: securitatea datelor este o problemă de interes internaţional, pachetele legislative sunt în mare parte finalizate în alte ţări, nu a existat o problemă de acceptabilitate a DES, cu atât mai mult acolo unde acesta a fost construit mai ales ca să vină în ajutorul medicilor şi al sistemului. S-a menţionat că în România, dat fiind faptul că nu toţi cetăţenii vor primi card şi că pe card se înmagazinează strict datele din SIUI – dovedit în timp ca purtător de erori – şi că s-a renunţat la inscripţionarea datelor medicale, care vor rămâne accesibile direct în DES, cardul nu mai reprezintă decât unFinalul dezbaterii pe tema dosarului electronic de sănătate instrument de pontaj al activităţii medicului la cabinet. Spre deosebire de situaţia din România, în SUA, Marea Britanie, Olanda şi Turcia, sistemul electronic de înmagazinare a datelor este bine aşezat pe baze juridice şi etice şi vine în ajutorul utilizatorilor din sistem şi desigur, al pacientului.
Al doilea panel de discuţii a adunat vorbitori din România, SUA, Marea Britanie, Grecia, Olanda şi a constituit preambulul unei dezbateri mai ample ce va avea loc la Conferinţa Wonca Europe 2015 de la Istanbul, la iniţiativa grupului de vaccinologie din România, grup de lucru al departamentului profesional ştiinţific al SNMF. Dezbaterea a pus în prim-plan rolul covârşitor al medicilor de familie în procesul de vaccinare din fiecare ţară amintită, a comparat schemele naţionale de vaccinare, a arătat problemele pe care le întâmpină medicii în cazul comunicării cu pacienţii. Ca şi în modulul anterior, participanţii au fost rugaţi să prezinte pentru fiecare ţară un set de date demografice, rolul medicului de familie în procesul de imunizare, elemente administrative specifice (procurarea, transportul vaccinurilor, situaţia aprovizionării), schema naţională de imunizare, campaniile de conştientizare în rândul populaţiei, elemente legate de plata imunizărilor şi sistemul de raportare, precum şi precizări legislative locale legate de obligativitatea imunizărilor. Dr. Gindrovel Dumitra, medic primar MF, coordonator al grupului de vaccinologie al SNMF şi membru al European Academy of Teachers in General Practice and Family Medicine (EURACT), a deschis sesiunea prezentând situaţia programului naţional de imunizare din România şi a punctat datele de mai sus. Am constatat că în mare parte, problemele medicilor din ţările menţionate sunt asemănătoare când vine vorba de atitudinea pacienţilor faţă de vaccinare şi rolul de consilier al medicului de familie. Cu totul altă situaţie există în ceea ce priveşte elementele administrative: cu excepţia României, în celelalte ţări nu este responsabilitatea medicului de familie să solicite, obţină, transporte şi să stocheze vaccinurile, medicii având rolul de a consulta pacienţii, a decide oportunitatea vaccinării şi a consilia părinţii sau pacienţii care urmează să fie vaccinaţi.
În afara celor două paneluri de discuţie amintite, fiecare invitat care a luat cuvântul la conferinţă a prezentat rolul medicului de familie în contextul sistemului de sănătate din ţara din care a venit, punând accentul pe designul sistemului, unele date demografice, modalitatea de livrare a asistenţei medicale primare, inclusiv accesul la aceasta (câţi medici de familie, componenţa şi mărimea listei de pacienţi, modalităţi de plată), povara îmbolnăvirii (în special impactul bolilor cronice), beneficii, avantaje, dezavantaje, impactul asupra îngrijirii pacienţilor, tipuri de activitate predominantă (curativă, preventivă) şi lecţii pentru ceilalţi participanţi. Astfel am putut avea o privire de ansamblu asupra temei principale a conferinţei. Am constatat că ne confruntăm cu toţii cu o subfinanţare a medicinii de familie, cu neglijarea rolului real pe care aceasta îl poate avea într-un sistem de sănătate construit logic, acolo unde se acoperă cel puţin 85% din totalul îngrijirilor de sănătate prin medicul de familie şi unde filtrarea corectă a pacienţilor şi drumul firesc prin sistem este ghidat de cel care are acest rol, de călăuză a pacientului.
O parte dintre membrii grupului de vaccinologie şi invitaţii lor la dezbaterea despre imunizăriO sinteză a diverselor tipuri de organizare a medicinii de familie din mediul rural în diverse ţări din lume şi a stimulentelor prin care acestea înţeleg să asigure retenţia medicilor de familie în mediul rural şi în zonele izolate a fost prezentată de dr. Adrian Grom, membru al departamentului de medicină rurală al SNMF, în urma documentării directe la colegii din reţelele internaţionale ale medicilor de familie. Acesta a arătat discrepanţa între stimulentele acordate medicilor din mediul rural al altor state – atât din Europa, cât şi din Australia, Noua Zeelandă, Columbia Britanică, SUA, unde sunt direct cointeresate comunităţile locale şi există numeroase facilităţi fiscale pentru aceşti medici – şi România, unde sporul de rural este construit pe baze nefondate şi scade vertiginos, în prezent făcând scopul unui nou proiect de lege ce restrânge şi mai mult mijloacele şi aşa insuficiente prin care medicii erau ajutaţi să acopere şi zonele cele mai defavorizate ale ţării, uneori cu un preţ greu de acceptat şi de plătit.
Printre numeroasele concluzii ale acestei conferinţe aş puncta faptul că suntem parte a unui întreg care trebuie să funcţioneze şi în care trebuie să se înţeleagă rolul medicului de familie în sistemul de sănătate. Fiecare dintre noi este o rotiţă într-un angrenaj care ar trebui să meargă perfect, dar în anumite condiţii optime de funcţionare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe